Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tränaren som tog lärdom av Waldner

Han har varit tränare för världens bäste bordtennisspelare. Men, det är bland ungdomarna han trivs bäst.
– Och i sanningens namn var det nog så att jag lärde mig mer av Jan-Ove Waldner än han lärde av mig, säger Hans Thalin som inte kan tänka sig ett bättre jobb än att vara pingistränare.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2012
Foto: Patric Söderström.

Fram till 1989 jobbade Hans Thalin på Åhléns där han slutade som styckmästare. Drivkraften har hela tiden varit att jobba som pingistränare. Från 1989 och fram till i dag är det bara under åtta av åren han jobbat med detta på heltid.

– Under de andra åren har jag haft ett heltidsjobb utöver tränarsysslan, men jag får väl erkänna att jobben hela tiden fått ta hänsyn till bordtennisen. Ekonomin har förstås blivit lidande för man blir inte rik på att vara pingistränare. Och är man då samtidigt bilintresserad blir det kostsamt.

Annons

Spred hemligheter

Nu kör han BMW och har en motorcykel hemma i garaget.?

– Den sportbil jag kör ibland är dock min fars. 1976 köpte jag en Porsche som jag absolut inte hade råd med. Men det var en häftig upplevelse.

Snabba bilar har det varit och fort har det gått – ibland för fort.

– En gång blev jag av med körkortet under två månader.

Som en hämnd kopierade Hans Thalin en lista på samtliga civila polisbilar som använde fartkamera. Listan stoppades sedan ner i så många brevlådor som möjligt.

– Nu har jag lugnat ner mig och kör i samma hastighet som de flesta andra, säger Thalin med ett skratt.

Även om det inte längre hörs på rösten så kommer Hans Thalin ursprungligen från Kristianstad. Hans moderklubb var KFUM Kristianstad och när han hade gått ur grundskolan fanns planer på att läsa vidare på pingisgymnasiet som då fanns i Trollhättan. En kväll när Thalin och hans mor satt och tittade på broschyrerna från Trollhättan ringde telefonen.

– Det var Hans-Christer Karlsson i Lyckeby BTK. De var ute efter en träningskompis till Bosse Eriksson, så det blev Karlskrona i?stället för Trollhättan.

För den breda idrotts- publiken är nog Hans Thalin mer känd som tränare än som spelare, och för att han varit engagerad i rätt många klubbar.

Annons

– Helst vill jag jobba på ungdomssidan, men det är lite som att slå undan benen på sig själv. Gör man ett bra jobb och lyckas få fram duktiga spelare gör föreningen ofta en satsning på a-laget och då försvinner den anställde ungdomstränaren. Tyvärr finns inte ekonomi för bägge delarna i speciellt många klubbar.

SM-guld med J-O

Därför har det blivit en del hoppande fram och till- baka. Det började med en heltidsanställning i Lyckeby BTK 1989–92, 1998–2000 jobbade han för Kalmar BTK och sedan sommaren 2010 lever han nu åter med pingisen som heltidssysselsättning. Under åren blev det också en sejour i Falköping och därutöver en hel rad med olika arbeten.

I Kalmar blev det två lag-SM tillsammans med spelare som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson och Kim Song Hui.

– Det var ju så att Waldner bara fanns på plats i Kalmar fyra–fem dagar i månaden och jag hade väl dessutom inte så mycket att lära honom, säger Thalin med ett skratt.

– Däremot fick jag lära mig att J-O ofta låser motståndaren i backhand för att sedan överraska i forehand. Han var dessutom extrem på att alltid se framåt. En förlust skakade han lätt av sig. Det är saker jag tagit fasta på.

Påverkade du honom på något sätt?

– Jag försökte få honom att använda lite längre servar ibland och det tror jag faktiskt att han lyssnade på.

Många tror att Waldner inte var speciellt vältränad, att han levde mer på talang?

– Talang hade han, men han var verkligen vältränad. Han sprang milen på under 40 minuter, något jag aldrig själv lyckats med. Att han sedan tränade lite mindre ju äldre han blev var medvetet och för att minska skaderisken.

Annons

Thalin har haft engagemang på landslagsnivå, men är nu tillbaka i Lyckeby. Där har han en halvtidstjänst som kombineras med tränarjobb för BTK Arsenal i Nybro och ett mindre engagemang i SK Frigg.

– Lyckeby är klubben i mitt hjärta och jag gillar som sagt att jobba på ungdomssidan och dessutom på klubbnivå. Det är här man som tränare har chansen att påverka och forma spelarna.

Utnyttjar materialet

Det är också en och annan spelare som Thalin plockat fram och som gått riktigt långt. Av de nu verksamma är väl landslagsspelaren Mattias Karlsson i Halmstad och elitseriespelaren Fabian Åkerström i Växjö de mest kända.

Gemensamt för spelarna Thalin får fram är att de på någon av racketsidorna, eller bägge, har ett gummi som är avvikande.

– Jag tycker man ska titta på varje enskilds spelares förutsättningar och möjlighet, och välja spelstil och material efter detta. Vi kan inte stöpa alla spelare i samma form.

”Gjordes om”

En spelare som ”gjordes om” av Hans Thalin var Sofie Herbertsson. Hon var bland de 15 bästa i Syd- sverige när hon som 14- åring ville lägga av.

– Vi kom i stället överrens om att hon skulle börja spela defensivt och ha material på forehandssidan.

Två och ett halvt år senare var hon etta i Sverige, spelade i landslaget och deltog i junior-EM.

Annons

– Det är roligt när man hittar rätt.

Hans Thalin har varit verksam under en stor del av de år då Sverige var en världsnation i bordtennis. Där den ena mästaren avlöste den andra och till slut toppades av mästaren själv – Waldner. Nu är inte Sverige världsdominerande längre och inte ens bäst i Europa.

– Vi har en fantastisk ungdomsverksamhet och vi kommer att få fram nya storspelare, men kanske ingen så stor som J-O.

Rolf Jönsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons