Sport

Hole in one, Sölvesborgs GK

Sölvesborg Artikeln publicerades
Natursköna Sölvesborgs GK har utsetts till årets golfklubb.
Foto: Ulf Berglund
Natursköna Sölvesborgs GK har utsetts till årets golfklubb.

Snacka om en flygande start på säsongen.

Sölvesborgs GK har utsetts till Årets golfklubb 2018 av föreningen Golfjournalisterna.

– Otroligt. Fantastiskt roligt, utbrister klubbchefen Kristian Olsson.

Av landets 430 golfklubbar är Sölvesborgs GK just nu den bästa. Åtminstone enligt Golfjournalisterna som delar ut sin utmärkelse för 40:e året i rad.

I Sölvesborgs GK jublar man.

– Det går inte att vara annat är jättestolt, säger Kristian Olsson.

Varför får ni utmärkelsen tror du?

– Jag tror vi upplevs som en rätt framåt klubb. Vi har försökt utveckla lite i taget. Under mina tio år som klubbchef har det något litet förändrats varje år.

2015 byggdes exempelvis samtliga bunkrar på banan om och det blev jackpot. Bland annat utsågs den till den 25:e bästa banan 2017 när tidningen Golf Digest rankade landets 50 bästa golfbanor.

– Omgörningen av bunkrarna fick vi mycket positiv respons på. Banan har blivit mer strategisk och spelvänlig, menar Kristian Olsson.

Men Sölvesborgs GK har även satsat på en niohålsbana, en ny övningsgreen och stugor med övernattningsmöjligheter. Även en padelbana, den första i Blekinge, anlades för fyra år sedan. Dessutom är klubben långt framme i sitt miljötänk.

Förra året arrangerade Sölvesborgs GK en deltävling undertouren till Ladies European Tour. I år väntar en deltävling i Swedish Golf Tour.
Foto: Lena Ehring
Förra året arrangerade Sölvesborgs GK en deltävling undertouren till Ladies European Tour. I år väntar en deltävling i Swedish Golf Tour.

I Golfjournalisternas motivering kan man bland annat läsa: ”Sölvesborgs Golfklubb har utvecklats till en multifunktionell idrottsarena utan att man tappat fokus på golfen, och är en plats där såväl medlemmar som gäster kan umgås och njuta av allt som erbjuds.”

– Vi har träffat rätt i det mesta som vi har satsat på utan att för den sakens skull tappa fokus på golfen som ändå är det centrala. Men jag upplever att vi har något för alla även de som inte vill spela golf. Anläggningen är som ett rekreationsområde, säger Kristian Olsson.

Hur firar ni detta?

– Jag själv är på utbildning i Tylösand och säsongen är ju inte riktigt i gång ännu, men jag tror att de som är på plats i dag firar med tårta. Sedan får vi uppmärksamma det större senare i år, vi 30-årsjubilerar som klubb det här året så det passar ju bra.

De 1 150 medlemmarna i Sölvesborgs GK har all anledning att vara stolta över sin klubb och blicka fram mot ett år som bland annat innehåller lag-SM för klubbens damlag och en deltävling i Swedish Golf Tour i början av augusti.

– Vi får utmärkelsen för jobbet som vi har gjort fram tills nu. Nu får vi rida på utmärkelsen under det här året och det känns fantastiskt, säger Kristian Olsson.