Spalten med Yngve

Polisen måste haffa!

Spalten med Yngve Artikeln publicerades

Välkomna ska ni vara så här på dagen tio månader före julafton. Under irrfärder i bygden kan man ännu se tända julgranar på något enstaka ställe, en och annan adventsstjärna liksom ljusslingor i rött och illgrönt. Beror det på sent eller tidigt julfirande? Här står vetenskapen frågande.

På tal om irrfärder: varför släpper ni inte i väg tåget västerut från Karlskrona i tid? Härom morgonen var det en halvtimme försenat och jag fick rygga (backa) ut Toyotan från garaget och köra till Hässleholm för att en av mina högt älskade döttrar skulle hinna med tåget till Stockholm. Åka tåg är bra och miljövänligt, men det förutsätter som alltid att man har bil.

Om du undrar över ordet rygga ovan så kommer det från hästekipagens tid. Man backar inte med häst och vagn, man ryggar. Att hålla är att parkera, fortfarande talar vi om hästekipage.

En av mina favoriter är när en politiker i Sölvesborg, en synnerligen sympatisk odalman f ö, kom körande till Stockholm för att delta i en konferens. Han stannade utanför Hotel Sheraton, gick in till receptionen och sporde, med en gest ut mot gatan, de eleganta och väldoftande damerna bakom disken:

– Får en hålla här?

På tal om manövrar med hästekipage körde faster Anna och farbror Oskar de sex kilometrarna från gården in till kyrkbyn; till släktkalas, större gudstjänster och till folkbiografen, försåvitt det visades Edvard Persson-film eller dito Ingrid Bergman. Vintertid blev det släde. Jag minns det från 40-talets andra hälft, en tid då man inte visste vad förseningar var. Ordet signalfel existerade överhuvud inte, och ville man fortsätta från charabang till tåg så gick det som . . . just det, som tåget. Ånga är ett pålitligt drivmedel.

Pågatåg ska vi ha i Sölvesborg, anser stadens styrande som är beredda att satsa årliga miljoner för tätare trafik. I Karlshamn tycker man sig inte ha råd, ett övervägande som aldrig föresvävat politikerna i den västliga utposten. Men Sölvesborg har faktiskt bestämt att kommunen ska ha 20 000 invånare inom några få år, och tätare tågtrafik gör ju onekligen deportationerna av folk hit smidigare.

Men Hässleholm, hörni. Det är dock tolv mil fram och tillbaka så man fick ju ha sig en kopp java i Göingemetropolen. Fann konditoriet Bjärnors, helt nära stationen och på Första Avenyn. Fint ska det ju alltid vara i Hässleholm, fint som snus. Avenyer i Hässleholm, bah! Tänkte mig ett wienerbröd, en kam, men den hade så egendomlig form att jag avstod till förmån för en sockerbulle. Den var god och kaffet var gott. Kaféet var anspråkslöst och trevligt med enkla bord och strama stolar. Ackurat vad jag gillar.

Till sist: Konstnären Lars Vilks attackerades av en grupp på femton personer när han i tisdags kväll föreläste om yttrandefrihet på universitetet (?) i Karlstad och i samband med det visade en bild föreställande profeten Muhammed. Polisen var där och lugnade ner stämningen, men grep ingen! Ordningsmakten tycks ha glömt att det inte är nog att den visar sig, den måste haffa folk också, inte minst de som angriper yttrandefriheten. Och varför haffade man inte den spanske långtradarchaufför som körde i snöblasket med slitna sommardäck och styranordningen lagad med spännband? Polisen stoppade honom, satte en lapp med Körförbud på rutan och for sedan sin väg. Efter en stund gjorde den spanske chauffören med sin långtradare detsamma. Varför haffades han inte?

Rena Kling & Klang.