Två rätter dagligen för eleverna

Sölvesborg Artikeln publicerades
Alla skolbarn i Sölvesborgs kommun kan nu varje dag välja mellan två rätter i skolmatsalen.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Alla skolbarn i Sölvesborgs kommun kan nu varje dag välja mellan två rätter i skolmatsalen.

Nu får alla skolbarn i Sölvesborgs kommun möjligheten att varje dag välja mellan två rätter i skolmatsalarna. En av rätterna ska vara vegetarisk.

Satsningen förklaras med att dagens skolbarn, till skillnad från tidigare, är väldigt aktiva i sina matval. Och för att exempelvis få vegetarisk mat serverad för bara några år sedan så krävdes det intyg från skolsköterska.

Dessutom har skolmaten blivit en allt viktigare fråga för barnens hälsa de senaste åren.

– Därför känns det här fantastiskt bra, säger Markus Alexandersson (S) i barn- och utbildningsnämnden.

Att det numera serveras ett vegetariskt alternativ varje del är också, poängterar Alexandersson, ett sätt att göra det mindre dramatiskt att välja vegetarisk mat.

Möjligheten att välja mellan två rätter provades på Möllebacksskolan för några år sedan med gott resultat. Nu är tanken skolköken ska klara detta med samma budget som tidigare. Maten ska lagas effektivare, helt enkelt.

– Vi får så klart se hur det går. Men i nuläget skjuter vi inte till extrapengar.

Enligt Markus Alexandersson finns det tillagningskök på i stort sett alla skolor i kommunen, undantaget är Hörvik. Han framhåller att det varit en politisk ambition att ha många tillagningskök.

– Det händer att vi har få ta strid om detta med tjänstemännen, säger han.

– Egna kök blir som regel lite dyrare vid om- och nybyggnation och då har tjänstemännen plockat bort köket för att göra det billigare. Men det har vi inte gått med på.