Sexofredanden är svåra att utreda

Norje Artikeln publicerades
Trots flera anmälningar om sexuella ofredanden under årets upplaga av Sweden Rock Festival, har inget ärende lett till åtal.
Foto:Marcus Palmgren
Trots flera anmälningar om sexuella ofredanden under årets upplaga av Sweden Rock Festival, har inget ärende lett till åtal.

I tre fall av fem av sexuellt ofredande under Sweden Rock fanns det misstänkta, men inget ärende har lett till åtal.

Bevisläget har varit svårt.

I jämförelse med festivaler som Bråvalla har anmälningarna om sexuellt ofredande varit få på Sweden Rock. Under förra årets festival anmäldes ett fall av sexuellt ofredande, 2017 var det fem. I en majoritet av dessa hade polisen en misstänkt.

– I tre av fem ärenden fanns det misstänkta gärningspersoner, säger Mats Hadartz, kommunpolis i Bromölla och Sölvesborg.

I ett av fallen var förövaren maskerad och ett annat hände i folkmassan framför en spelning. Dessutom anmäldes brotten en tid efter att de inträffat.

I de tre andra fallen fanns alltså en misstänkt person, men trots det hamnade inget av dem i domstol.

– Jag hade ett fall nyligen som jag fick lägga ner. När vi kom tillbaka till målsägaren efter två månader var hon inte intresserad längre, säger Bengt Jeppsson på Blekingepolisen.

Enligt Mats Hadartz var det likadant i ett av de andra ärendena. Brottsoffret slutade helt enkelt att svara när polisen hörde av sig.

– Där var det åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen, säger han.

En anmälan om sexuellt ofredande gjordes under Killebom. Även här fanns en misstänkt och denna gång höll bevisningen för en fällande dom i tingsrätten. En 17-åring dömdes till 25 timmars ungdomstjänst och blev skadeståndsskyldig.

Polisen berättar att anmälningar om sexuellt ofredande på festivaler är svåra att utreda. Ofta står ord mot ord och det kan vara svårt att peka ut en misstänkt i ett publikhav.

Mats Hadartz påpekar att det är viktigt att göra anmälan direkt (polis eller vakter finns ofta på plats).

– Sedan är det bra om någon kan stanna kvar och hålla koll på den misstänkta gärningspersonen, säger han och tillägger att det kan svårt att hitta personen bland 100-1 000-tals människor.

Fakta

Fler anmälningar i år

Först summerade polisen årets Sweden Rock som en lugn festival.

Men flera anmälningar kom in i efterhand, bland den fyra om sexuellt ofredande och ett våldtäktsförsök.

Narkotikabrott stod annars för flest antal ärenden, 86 stycken.

Visa mer...