Polisen varnar för falska 500-sedlar

Sölvesborg Artikeln publicerades
Polisen varnar för falska 500-sedlar. En säljare av en mobiltelefon i Sölvesborg och två i Lund har blivit lurade inom några dagar.
Foto: LENA EHRING
Polisen varnar för falska 500-sedlar. En säljare av en mobiltelefon i Sölvesborg och två i Lund har blivit lurade inom några dagar.

Telefonen kostade 8 000 kronor. Men säljaren upptäckte för sent att köparen betalt med falska 500-sedlar.

Nu varnar polisen för falska sedlar.

Säljaren och köparen fick kontakt via en annonssida på nätet och bestämde träff på Industrivägen under måndagens kväll. På plats kommer de båda överens och köparen går till bilen för att hämta pengar.

Han överlämnar 8 000 kronor i 500-lappar som säljaren tar emot och sedan skiljs de åt. Efteråt upptäcker säljaren att de 16 500-lappar han har i sin hand är falska, de saknade bland annat någon säkerhetsdetalj.

Han vände sig då till polisen. Och det visar sig att han inte är ensam om att ha blivit lurad.

Motsvarande händelse med bedrägerier vid försäljning av mobiltelefoner och betalning i falska 500-lappar inträffade vid två tillfällen i Lund under helgen, varpå polisen gått ut med en varning. De misstänker att fler kan vara drabbade.

– Fallet i Sölvesborg och de i Lund har gått till på samma sätt. Det gäller att vara försiktig om någon kommer och vill betala med kontanter, säger Bengt Jeppsson, förundersökningsledare i Blekinge.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.