Nya skelettdelar hittade

Ivö Artikeln publicerades

Polisen har hittat fler skelettdelar på Ivö. Det rör sig bland annat om revben och en tand, som nu ska undersökas.

Under onsdagen söktes det område på Ivö, som varit avspärrat sedan en svampplockare söndagen den 9 juli i år hittat delar av ett skelett.

Området har tidigare undersökts, bland annat med polishundar, och är cirka 200-250 kvadratmeter stort. Det tog hela onsdagen för ett 15-tal polisanställda och tekniker att leta igenom marken.

– Vi har hittat ytterligare skelettdelar, säger kommissarie Anders Svenson, chef för grova brott vid polisen i Kristianstad till Kristianstadsbladet.

Han poängterar att allt pekar på att delarna tillhör skelettet som tidigare hittats på platsen och att det rör sig om skelettdelar från en och samma kropp. De nya fynden är bland annat revben och en tand, som transporterats till Lund för undersökning.

Fyndplatsen ligger i ett skogsområde, som Anders Svenson beskriver som ganska lättillgängligt och där marken är klädd med mossa.

Hur sökte ni?

– Skelettet har legat där ett antal år och en del av delarna har sjunkit ner. Vi har lyft på all mossa, berättar Anders Svenson.

Varför sökte ni igenom området igen?

– Dels för att hitta ytterligare skelettdelar men även för att se om det fanns något annat, till exempel en personlig sak, men det fanns det inte, säger Anders Svenson.

Det har snart gått tre månader sedan svampplockaren slog larm till polisen om sitt fynd på Ivö.

Polisen har fått fram en fullständig DNA-profil på att kvarlevorna tillhör en vuxen man. Arbetet med att fastställa mannens identitet fortsätter.

DNA-profilen har jämförts med Nationellt forensiskt centrums (NFC) register över försvunna personer, men utan träff. Och man har begärt hjälp från grannländerna runt Östersjön, där många säsongsarbetare kommer ifrån, för att jämföra med deras register.

– Vi har fått svar från några av länderna, hittills är det bara negativt men vi väntar på svar från ett stort antal fler länder, säger Anders Svenson.

Polisen väntar också på svar om hur länge skelettet legat på platsen. I nuläget finns inga misstankar om att den vuxne mannen utsatts för brott. Polisens avspärrningar av området på Ivö är nu släppta.