Mångfald ger företag styrka

sölvesborg Artikeln publicerades
Prefasts medarbetare Hampus Tagesson sätter samman en av de stora takstolar som tillverkas i anläggningen i Sölves. Vd Stefan Nilsson guidade runt besökare från vänorten Malbork, Polen. Det var studiebesök på bolaget under torsdagen och där medverkade även tyska gäster, från Wolgast. Nye näringsliv Stefan Olofsson var också på plats under rundvandringen.
Foto:BO AKESSON
Prefasts medarbetare Hampus Tagesson sätter samman en av de stora takstolar som tillverkas i anläggningen i Sölves. Vd Stefan Nilsson guidade runt besökare från vänorten Malbork, Polen. Det var studiebesök på bolaget under torsdagen och där medverkade även tyska gäster, från Wolgast. Nye näringsliv Stefan Olofsson var också på plats under rundvandringen.

Sölvesborgsföretaget Prefast fortsätter att växa.

Tillskottet av utländsk arbetskraft är nödvändig i den processen.

Vd Stefan Nilsson fick guida vänortsbesökare i anläggningen under torsdagen.

Det var tema integration och näringsliv för delegationerna från Malbork, Polen och tyska Wolgast vid besöket. De fick en handfast lektion i hur byggandet av hus gick till under rundvandringen i Prefasts lokaler i Sölve. För tillfället sätts delar till en forskningsstation i Antarktis ihop där.

För Stefan Nilsson är integrationen en betydelsefull del av hans företags tillväxt. Utan tillskottet av utländsk arbetskraft hade det varit svårt att expandera i den takt som bolaget gör just nu.

– Jag har nyanställt två personer i veckan och en person efter semestern, säger Stefan Nilsson.

Han har medarbetare från bland annat Syrien, Rumänien, Holland och forna Jugoslavien. Genom samarbete med Arbetsförmedlingen, Lernia i Osby och LB-Hus tar Prefast in praktikanter med utländsk bakgrund.

I cirka ett år har en bolaget haft en byggingenjör med syrisk härkomst. Genom tolkhjälp och undervisning i svenska har den anställde ingenjören fått en ingång i språket, som är en viktig del i arbetet.

– Vi behövde en ny konstruktör och fick hjälp av Arbetsförmedlingen, säger Stefan Nilsson.

Bolaget har investerat cirka 4,5 miljoner kronor i en ny såg och en utökad produktionslokal. Nu pågår arbetet med att fylla ut den 6 000 kvadratmeter stora tomt som är inköpt av kommunen. Den ska användas för att möjliggöra en framtida expansion av verksamheten. Närmast i tur står en ny lagerhall och senare även utökat kontor och personalutrymmen.

– Vi har nyligen fått en jättestor order på 34 lägenheter. Det är tvåvåningsradhus som ska uppföras i Borstahusen och vi har fått orden via ett skånskt byggföretag, säger Stefan Nilsson.

De stora takstolarna och väggelementen svävade över produktionslokalen när Stefan Nilsson berättade om verksamheten för den polska delegationen. Vänortsgästerna granskade nyfiket det arbete som utfördes av medarbetarna på plats. De avlöstes av gruppen av tyska gäster.

Christina Nilsson, Stefans fru, informerade även om företaget Metrium, som hon ansvarar för. Det är ett städbolag med cirka 65 anställda och drygt tio olika nationaliteter. Även här spelar mångfalden en stor roll för att kunna bedriva verksamheten vidare.

Fakta

Om företaget

Prefast Sverige AB är ett byggföretag i Sölvesborg. Stefan Nilsson är vd.

Det tillverkar husmoduler och byggelement till byggindustrin. Där görs takstolar, tak- och golvkassetter, vägelement och råspontluckor.

Bolaget har 20 anställda.

En speciell order företaget tidigare fick var ett sjukhusbygge i Tristan da Cunha, en brittisk koloni mitt i Atlanten.

Nu pågår byggandet av delar till en brittisk forskningsstation i Antarktis.

Visa mer...