Nya kommunalrådet vill inte bli vigselförrättare

Sölvesborg Artikeln publicerades

Avgående kommunalrådet Heléne Björklund (S) har länge varit Sölvesborgs mest eftertraktade borgerliga vigselförrättare. Men hennes efterträdare, Louise Erixon (SD), vill inte överta sysslan.

I sin egenskap av kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd var det kanske många som trodde att Louise Erixon, liksom sin företrädare, skulle vara självklar i rollen som vigselförrättare.

Louise Erixon (SD) vill inte överta Heléne Björklunds roll som vigselförrättare.
Foto: Bo Åkesson
Louise Erixon (SD) vill inte överta Heléne Björklunds roll som vigselförrättare.

Men Erixon har tackat nej. Hon vill inte.

– Jag känner mig inte bekväm med den uppgiften, säger hon till BLT.

– Den är inte den sortens uppgifter som mitt politiska engagemang bygger på. Det är inte därför jag är politiker, förtydligar Louise Erixon.

Det finns sex borgerliga vigselförrättare i kommunen. Inför det kommande året har fyra från den kommunala organisationen tackat ja till uppgiften. Det är politikerna Johanna Beijer och Viveka Olofsson, båda S, samt kommunchef Lars Ericsson och parkansvarig Kristina Höijer.

Ingen från den nya politiska majoriteten, alltså.

– Det kommer säkert. För det finns intresse, men vi har inte hunnit diskutera det i våra grupper, säger Louise Erixon.

– Exempelvis vet jag att Niklas Joelsson (M) är intresserad.

Heléne Björklund (S) uppger att hon under tio års tid genomfört cirka 100 vigslar. Samt att hon när hon tackade ja var den första politikern i Sölvesborg som blev vigselförrättare.

Heléne Björkund uppskattar att hon genomfört runt 100 vigslar under sina år som borgerlig vigselförrättare. Här i denna på Sweden Rock 2015.
Foto: Fredrik Jalhed
Heléne Björkund uppskattar att hon genomfört runt 100 vigslar under sina år som borgerlig vigselförrättare. Här i denna på Sweden Rock 2015.

– Många tror att det handlar om fem minuter i rådhuset. Och sådana finns också. Men de flesta är som bröllop i kyrkan, och mycket roliga, säger Heléne Björklund.

Någon vigsel du minns speciellt?

– Jag var inbjuden till en gökotta i Valje. Ingen fattade vad jag gjorde där. Inte ens efter vigseln stod det klart för alla vad de hade varit med om.

– Lika oklart var det en julaftonsmorgon när jag knackade på hemma i kvarteret och bad att få sjunga lite för familjen som bor i huset. Gästerna blev rejält snopna.

Dessutom lyfter hon fram vigslarna på Sweden Rock genom åren som trevliga. Fast, säger hon, de som sker i hemlighet och med överraskningseffekt är de hon minns allra bäst.