Hennes succémönster trycks i Sölvesborg

Sölvesborg Artikeln publicerades

När den mångsysslande formgivaren Karin Mannerstål om några månader presenterar sin nya mönsterkollektion är det som vanligt Bertil Andersson som skött tryckningen på Mairos anläggning i Sölvesborg.
– Hon kommer alltid med pigga mönster, säger han.

Färgmästare Bertil Andersson har 45 år i branschen bakom sig. Han gick officiellt i pension i fjor men kallas in när tryckeriet i Falkvik behöver hans specialkunskaper.
– Jag har fullt förtroende för Bertil. Han kan verkligen sina saker, betonar Karin Mannerstål.
De båda företagen Mairo och Tekotryck höll i förra veckan en gemensam inspirationsdag i Sölvesborg.

Mairo har för övrigt flyttat all sin produktion till Sölvesborg. Tidigare fanns tryckeriet här medan lager och distribution fanns i Ronneby. Numera är allt samlat i Sölvesborg.
På inspirationsdagen fanns Karin Mannerstål, känd från TV4:s Äntligen hemma, på plats för att presentera sin senaste kollektion. Som vanligt rör det sig om ett barnmönster, den här gången med pingvintema.

Hon berättade att samarbetet med Mairo startade 2003. Det kom till av en tillfällighet efter att hon och företrädare för företaget hamnat mitt emot varandra på ett pendeltåg i Stockholm efter ett gemensamt besök på en designmässa.
– Nu är vi framme vid vår sjätte gemensamma kollektion, påpekade hon.
– Och det roliga är att den första kollektionen fortfarande säljer lika bra som när den var helt ny.

Mannerstål tycker väldigt mycket om barnmönster. Nu står pingviner i fokus och som vanligt är det av stor betydelse att alla hennes figurer har ögon.
– Jag satsar dessutom på stora färgfält, betonar hon.
Karin Mannerstål växte för övrigt upp i Karlskrona. Men 18 år gammal lämnade hon länet för att göra karriär i huvudstaden.

Men det intima samarbetet med Mairo gör att hon återvänder till Blekinge då och då, fast nu till länets västra del.
– Jo, jag är i Sölvesborg med jämna mellanrum. Jag är med när vi provtrycker min kollektion. Och då alltid tillsammans med Bertil Andersson, för han är en mästare på färgdetaljer.
Karin Mannerståls senaste kollektion kommer att finnas i handeln i augusti. Bertil Andersson betonar att det är användbart till mycket och att han därför gillar att jobba med det.
– Det blir säkert en storsäljare, det brukar det bli, skrattar han.