Här byggs för den tunna plånboken

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Här ska Sölvesborgshem bygga 39 nya lägenheter som blir färdiga nästa sommar.
Foto:Sölvesborgshem
Här ska Sölvesborgshem bygga 39 nya lägenheter som blir färdiga nästa sommar.

Sölvesborgshem går från beslut till byggstart direkt.

Nu byggs ett nytt hyreshus med små lägenheter och låga hyror.

– Det finns ett stort behov av mindre lägenheter med rimliga hyror i Sölvesborg. Så nu bygger vi ett hyreshus till i Ljungaviken, säger Sölvesborgshems vd Johan Braw.

Och fort går det. Redan i april gjuts plattan där det prefabricerade hyreshuset ska stå. Och i juni nästa år blir de 39 nya lägenheterna inflyttningsklara.

– Vi bygger i princip så små lägenheter det går. Ettorna är på 35 kvadratmeter och tvåorna på 45 kvadratmeter. Det är en av förutsättningarna för att kunna bygga bostäder med låga hyror, säger Johan Braw.

Den andra förutsättningen är att här får de blivande hyresgästerna inte välja olika inredningar eller tapeter. Alla lägenheter får vita väggar och likadana köksluckor. Och alla badrum ser likadana ut.

– Vi har valt bort valfriheten för att ge flera människor möjligheter att ha råd att bo här. Och ytterligare en del som gör bygget billigare är att våningsplanen lyft på med färdigbyggda badrum på plats med kaklade väggar och allt, säger Johan Braw.

Det som däremot är lite påkostad och stort, är balkongerna för att lägenheterna är handikappanpassade. Och alla lägenheterna får digitala låssystem.

– Halva Sölvesborgshems personal skulle få plats på en balkong samtidigt, säger Johan Braw.

Produktionskostnaden för hyreshuset, Tusenskönan 2 ligger runt 44 miljoner kronor och Sölvesborgshem har redan lagt ut bilder av de blivande lägenheterna på sin hemsida liksom en intresseanmälan.

– När vi byggde det första hyreshuset lärde vi oss att det finns en bred efterfrågan på små billiga bostäder. Vi har hyresgäster i alla åldersgrupper och förvånande nog är det många 40-talister och 90-talister som väljer att bo lite mindre och billigare, säger Johan Braw.

Hyrorna för en etta kommer att ligga på 4 549 kronor och för en tvåa på 5 982 kronor i månaden.