Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Jag har aldrig haft någon konfrontation med ÖB"

Nyheter • Publicerad 7 mars 2005
Jag har under hela min period som MI haft ett gott förhållande till både nuvarande och förre ÖB, skriver Jörgen Ericsson i denna debattartikel. Foto:HANS G FRIBERG
Jag har under hela min period som MI haft ett gott förhållande till både nuvarande och förre ÖB, skriver Jörgen Ericsson i denna debattartikel. Foto:HANS G FRIBERGFoto: HANSGFRIBERG

Utan något som helst hopp om att bli rätt citerad eller att media i Blekinge faktiskt kan beskriva sakförhållanden utan att vinkla dessa mot mig personligenvill jag kommentera de senaste artiklarna rörande undertecknad och marinen publicerade i BLT.

1. Byte av befattning

Annons

För drygt en och en halv månad sedan beslutade sig generallöjtnant Göran Gunnarsson att gå i pension. Generallöjtnant Gunnarsson var planerad att ta befattningen som chef produktionsledningen i det nyorganiserad högkvarteret från och med 1 juli. Generallöjtnant Gunnarssons överraskande beslut innebar att ÖB skyndsamt var tvungen att hitta en ersättare. ÖB:s inriktning är att generalmajor Claes-Göran Fant skall ta befattningen som chef produktionsledningen efter generallöjtnant Gunnarsson. Generalmajor Fant var tidigare tänkt som stabschef i högkvarteret från och med 1 juli. För att ersätta generalmajor Fant som stabschef från och med 1 juli är ÖB:s inriktning att jag skall byta befattning och bli stabschef efter generalmajor Fant. Allt detta dock under förutsättning att regeringen godkänner ÖB:s inriktning.

Trots att jag önskat att vara kvar som marininspektör intill dess att marinens omstrukturering är genomförd (06-06-30), och därmed kunnat lämna av envälorganiserad marin till min efterträdare,har jag accepterat erbjudandet främst av tre skäl: (1) Om myndigheten anser att min kompetens behövs bättre i en annan befattning har jag som officer inställningen att jag skall ställa upp på myndighetens behov. (2) Jag vet att det finns flera duktiga officerare i marinen som kan ta över som marininspektör. (3) Jag anser att jag har goda förutsättningar att göra ett bra jobb som stabschef!

Mitt byte av befattning har således inte något med politik att göra eller hur jag skött befattningen som marininspektör. Jag har aldrig, som det påstås i BLT, haft någon konfrontation med ÖB ("inkallad till ÖB för att rätta in sig i ledet") utan under hela min period som MI haft ett gott förhållande till både nuvarande och förre ÖB och känt att jag haft deras fulla förtroende!

Jag uppfattar mycket i Sydöstrans artikel den 3 mars och BLT:s artikel den 4 mars i detta avseende som helt osakligt och som ett grovt påhopp på mig personligen som helt saknar grund.

2. Bemanning av korvetter (BLT:s artikel 5 mars - internetupplagan)

Ja, situationen är krisartad i Stockholm, många officerare som är uppsägningshotade har sökt tjänstledighet eller så kallade tidiga åtgärder via Trygghetsstiftelsen. Detta har påverkat de korvetter som för närvarande är baserade i Stockholmsområdet - varav två sedan 05-01-01 tillhör 3. sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

Initialt önskade jag att alla 4 korvetterna av Göteborgsklass skulle baseras i Stockholm - skälet var inte att jag inte trodde att dessa skulle kunna bemannas i Karlskrona. Tvärtom jag vet att de kan bemannas med personal från Karlskrona! Motivet var att jag, utifrån försvarsbeslutets mycket klara formulering att "FM har att besluta om fartygsfördelningen mellan sjöstridsförbanden" ville skapa en långsiktigt hållbar grundorganisation även i Berga/Muskö (fördelningen långsiktigt skulle då ha blivit 9 fartyg i Stockholm och 23 i Karlskrona). Med för få fartyg i Stockholm skapas inte tillräckligt med arbetstillfällen för att medge en bra personalrotation och rekrytering i området.

Nu blev dock beslutet annorlunda och i Stockholm skall det finnas 2 korvetter av Göteborgsklass (fördelning 7 fartyg i Stockholm och 25 i Karlskrona). Hade beslutet blivit det jag argumenterade förhade vi sannolikt inte upplevt dagens personalflykt i Stockholmsområdet som nu skapar ett problem under 2005!

Eftersom inga uppsägningar skall ske i Karlskrona hade det inte heller drabbat några officerare i Karlskrona!

Eftersom alla korvetter av Göteborgsklass under 2004 och 2005 (intill uppsägningstidpunkten 05-09-01) var och är bemannad med personal från Stockholm och alla värnpliktiga var inkallade till ett förband i Stockholmsområdet samt att fartygen ligger i en annan utbildningsrytm än 3. sjöstridsflottiljen beslutade högkvarteret att alla fyra korvetterna - trots att två tillhör 3. sjöstridsflottiljen - skulle utbildas och öva inom 4. sjöstridsflottiljen i Stockholm under 2005. Därefter skall två av korvetterna också baseras i Karlskrona.

Annons

Det problem vi står inför nu är alltså hur vi skall kunna utbilda 4 korvettbesättningar i Stockholm med stora personalvakanser. Detta skall diskuteras nu på måndag och tisdag. Ett alternativ är att personal från patrullbåtar och robotbåtar i Karlskrona hjälper till att bemanna dess. Således skall inga korvetter i Karlskrona läggas stilla! Patrullbåtar och robotbåtar skall däremot avvecklas enligt tidigare beslut redan i år. Det borde vara klokare att utbilda besättningar till korvetter - de sex vi har - än att utbilda besättningar till patrull- och robotbåtar som inte längre skall vara kvar! Dessutom tillhör som tidigare nämnts två av Göteborgskorvetterna 3. sjöstridsflottiljen och skall bemannas av 3. sjöstridsflottiljen senast från och med 05-09-01. Det som vi nu skall överväga är om personalen på 3. sjöstridsflottiljen redan nu skall ta över dessa fartyg så att vi kan utbilda alla sex korvettbesättningarna. Det är viktigt för att kunna rekrytera till marinens korvettförband som står i beredskap (30dagar)för att kunna delta i internationell krishantering inom EU eller FN mandat.

Jag vill understryka att det är ett alternativ. Vi skall i marinens ledning diskutera flera alternativ och klarlägga dessas konsekvenser innan beslut fattas.

Med förhoppning om att media i Blekinge kan tillrättalägga sakförhållanden i ovanstående frågor

Jörgen Ericsson

Marininspektör

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons