Sjöarp med i cykellopp

BRÄKNE-HOBY Artikeln publicerades
Eleverna på Sjöarpsskolan är förväntansfulla inför årets upplaga av Bräknetrampen. I år blir skolan en av besöksstationerna, med aktiviteter för cyklisterna, men även för allmänheten som inte deltar i cykelloppet.
Foto:Caroline Lindheimer
Eleverna på Sjöarpsskolan är förväntansfulla inför årets upplaga av Bräknetrampen. I år blir skolan en av besöksstationerna, med aktiviteter för cyklisterna, men även för allmänheten som inte deltar i cykelloppet.

I år går Bräknetampen för nionde gången. Och som vanligt finns det nyheter på programmet.

– Förra året var det deltagarrekord, säger Ingegerd Lindén.

Den 20 maj är det dags igen. Bräknetrampen har hunnit bli en tradition under de nio år som cykelloppet har arrangerats. Ingegerd Lindén och Staffan Håkansson har varit med i styrgruppen sedan starten. Och nu kan de konstatera att loppet har fått fler deltagare för varje år.

Förra året deltog drygt 1 200 cyklister. Det mest populära loppet var Silpingetrampen, som hade premiär då. Det var också första året som Sjöarpsskolan var med, som en del av det loppet.

I år får skolan en större del i arrangemanget, eftersom den kommer att vara ett av besöksmålen.

– Den dagen har vi öppet hus för att få visa upp vår verksamhet och det är inte bara för de som är med i Bräknetrampen, säger rektor Monica Boje.

Precis som förra året går starten för de olika loppen vid Ekbacken mitt i Bräkne-Hoby. Det är också här som målgången sker och på eftermiddagen lottas priser ut till deltagarna som har cyklat någon av de åtta sträckorna. En förändring är att mountainbike-loppet som har varit populärt sedan starten för nio år sedan, ställs in.

– Vi har ingen möjlighet att arrangera det i år, det krävs en hel del arbete för att vi ska kunna genomföra det. Men vi kallar det för paus i år och nästa år ska det vara med igen, säger Ingegerd Lindén.

Enligt årets program ska landshövdingen cykla tillsammans med ett antal riksdagsledamöter från Blekinge, elcyklar och specialcykla visas och kan även provcyklas. Elittrampen har delvis fått en ny sträckning och det blir ingen cykling på väg 27 på grund av säkerhetsskäl.

– Nästa år jubilerar vi och då ska vi fira ordentligt, säger Ingegerd Lindén.