Satsar på skolan – inte på kameror

RONNEBY Artikeln publicerades
Malin Norfall (S), Lova Necksten (MP) och Peter Bowin (V), har i sitt gemensamma budgetförslag för 2018, valt att göra en stor satsning på skolan. ”Där sticker vi ut mest jämfört med Alliansens förslag”, säger Lova Necksten.
Foto:Caroline Lindheimer
Malin Norfall (S), Lova Necksten (MP) och Peter Bowin (V), har i sitt gemensamma budgetförslag för 2018, valt att göra en stor satsning på skolan. ”Där sticker vi ut mest jämfört med Alliansens förslag”, säger Lova Necksten.

Att satsa en massa pengar på övervakningskameror i centrum är en kortsiktig lösning, menar oppositionen.

Däremot måste skolan och omsorgen få mer pengar nästa år, vilket också märks i de tre partiernas gemensamma budget.

Under tisdagen presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sin gemensamma budget för 2018. Och det som de tre oppositionspartierna vill satsa på under nästa år är; skola, omsorg och sysselsättning.

Budgetförslaget rymmer en summa på 1,7 miljarder kronor, som ska fördelas på olika verksamheter.

– Det är 90 miljoner kronor mer än vad vi trodde vi skulle ha. Förklaringen är bland annat, att statsbidragen har höjts, säger oppositionsråd Malin Norfall, (S).

Alliansens budgetförslag som presenterades förra veckan, innehåller 1,3 miljoner kronor som ska gå till ett trygghetspaket, med kameraövervakning som en av åtgärderna.

Men det är inte något som oppositionen vill satsa på. De vill istället fokusera på skola och omsorg och lägga pengarna där. Dessutom är de tre partierna överens om att kommunen aldrig kan ta polisens uppdrag.

– Istället för med kameror behöver vi skapa framtidstro på annat sätt. Det är polisen som måste lösa stöket i centrum och därför måste polisen få de resurser som behövs, säger Malin Norfall.

Att istället satsa på mer pengar på elevernas pedagogiska skolmateriel, minskade barngrupper i förskolan och mellanmål i grundskolan, är områden som är betydligt viktigare, menar de tre gruppledarna.

– Vi ligger långt efter andra kommuner när det gäller läromedel till eleverna. Därför vill vi satsa 2,9 miljoner kronor på pedagogiskt materiel, säger Lova Necksten.

Dessutom vill de se en utredning om en läxfri skola.

– Vi vill i alla fall att det görs en utredning om hur det skulle kunna genomföras, säger Peter Bowin.

Fakta

S, V och MP vill:

• att kommunen ska kunna erbjuda attraktivt boende i livets alla skeden.

• att bättre förutsättningar måste finnas för att fler ska komma ut på arbetsmarknaden.

• ha en bra skola för alla barn och lusten att lära ska stå i centrum.

• att Ronneby ska vara en bra kommun att åldras i och det ska finnas bra äldreboenden och äldreomsorg.

• Detta är några områden där oppositionen satsar extra pengar i nästa års budgetförslag.

Visa mer...