Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ronneby nära att nå miljömålen

Innan år 2020 ska Ronneby kommun uppnå en rad miljömål som till och med är högre satta än de nationella. Trots det tror Kenneth Michaelsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen hinner nå i stort sett alla.
Ronneby • Publicerad 5 mars 2019
Kenneth Michaelsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, berättar att kommunen är nära att nå sina miljömål.
Kenneth Michaelsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, berättar att kommunen är nära att nå sina miljömål.Foto: Staffan Lindbom

– När jag tittar på det övergripande ser det relativt hyfsat ut i den uppföljning som jag ser. Vi ligger lite i förväg med vissa och vissa har vi inte nått ända fram med, säger Kenneth Michaelsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han menar att det är tuffa mål de har satt upp och att de ligger fem till tio år före de nationella målen. Ett område som Ronneby kommun har jobbat mycket med är kommunens egen fordonsflotta som ska bytas ut. När nya bilar köps in är de i första hand elbilar och biogasbilar.

Annons

Det har även gått bra med arbetet med klimatsmart mat. Men målet att andelen ekologisk mat i kommunala verksamheter ska vara 50 procent år 2020 tror han inte att de når. Det var på god väg för några år sedan och hade över 30 procent. Sedan kom ett bakslag. 2018 låg andelen på 35 procent.

Arbetet med giftfri miljö går också framåt. Kommunen har ett mål om att 100 procent av dess förskolor ska ha rensats från giftigt material till år 2020.

– 99 procent har gjort det så det är en procent kvar. Det handlar om att byta ut madrasser, det är några enstaka kvar, säger Michaelsson.

Det som är svårast är målen där invånarna spelar en nyckelroll. Ett exempel är det om att Ronneby kommun som geografiskt område ska vara fritt från fossila bränslen till år 2030. Även om Blekinge och Ronneby ligger före stora delar av Sverige är det en bra bit kvar. Förra året meddelade Miljöfordon Syd att mellan åtta och nio procent av fordonen i Ronneby är miljöfordon eller elfordon.

Andra punkter där det finns mer att göra är bland annat att maskinerna på Blekinge naturbruksgymnasium ska drivas av fossilfritt bränsle.

– Det fortsätter vi att jobba med. Vi kanske inte hinner byta alla men vi är på väg åt rätt håll.

En annan stor punkt där det finns mer att göra är etablerandet av en samordnad varudistribution.

– Det tror jag inte att vi hinner. Vi måste få in e-handel i vårt system. Jag tror det tar två, tre år längre tid.

I dag distribueras mat ut till mellan 65 och 70 förskolor och skolor i Ronneby. Tanken är att maten om några år ska levereras till ett ställe och sedan köras ut till varje enhet i en turordning.

– Det skulle minska både distributionen och körningarna avsevärt.

Vattnet är förstås fortfarande en utmaning. Vattenförsörjningen skulle ha tryggats på lång sikt, både vad gäller kvalitet och kvantitet senast år 2020. I skrivande stund har Ronneby dock fortfarande vattenbrist.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons