Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ronneby bridgeklubb – som en andra familj

Föreningen Sällskapet – Ronneby bridgeklubb, grundades 1912 och var från början en exklusiv herrklubb.
Nu är den öppen för alla, oavsett kön och ålder, och har blivit en oas för medlemmarna, varav flera betraktar den som sin andra familj.
Ronneby • Publicerad 23 juni 2020
Nils Ingmar Thorell, Ronneby bridgeklubbs ordförande, ser ljust på klubbens framtid och vittnar om hur betydelsefull den är för medlemmarna.
Nils Ingmar Thorell, Ronneby bridgeklubbs ordförande, ser ljust på klubbens framtid och vittnar om hur betydelsefull den är för medlemmarna.Foto: Ursula Sandin Gullander

En vacker försommardag träffar jag Nils Ingmar Thorell, ordförande för Ronneby bridgeklubb sedan 2013, för att få svar på frågor om klubben och dess betydelse. Den håller till i en lokal på Soft center i Ronneby och har i dagsläget 117 medlemmar.

Medelåldern ligger på 70+ och den äldsta medlemmen är 95 år. Man ser dock gärna fler yngre medlemmar, men de är svårare att rekrytera, enligt Thorell. En förklaring kan vara att det är ett tidskrävande spel och ibland svårt att förena med jobb och familj.

Annons

Klubben har öppet för spel tre till fyra gånger i veckan och tävlingar med olika antal brickor och tid per spel erbjuds vid olika tillfällen, eftersom medlemmarna har varierande erfarenhet. Det finns alltid några som har jour, ifall någon saknar en spelpartner.

Nybörjarkurser ges varje år för nya intresserade. Thorell har spelat bridge sedan han var 18 år, varav cirka 25 aktiva år, och säger att tjusningen i detta spel ligger i att det innehåller så många olika komponenter; såsom utmaningen, tävlingsmomentet, lagspelet, glädjen och den sociala samvaron. Det underlättar att ha ett kortintresse i botten. En fördel är också att intellektet hålls i gång, även upp i åren.

Andan i klubben är mycket positiv och alla är omtänksamma och hjälps åt på olika sätt, till exempel genom att vara funktionärer. Klubben betyder mycket för medlemmarna, framför allt socialt, och många skaffar sig nya vänner där. Ett flertal träffas även för privata bridgespel.

Sedan klubben stängde i mitten av mars, på grund av coronapandemin, känner flera medlemmar en stor tomhet och saknad, och längtar tills den kan öppna igen. Stängningen har även inneburit en ekonomisk påverkan på klubben. Thorell hoppas att det går att öppna igen under hösten, men det beror på det rådande läget då.

På frågan om hur han ser på klubbens framtid, så är Thorell positiv och säger att medlemsantalet stadigt har ökat de senaste åren och att det bådar gott för klubbens fortlevnad. Slutligen berättar han en anekdot om klubbens äldsta medlem, som när han fyllde 90 år åkte ensam till Jamaica och firade sin födelsedag där. Ett bra exempel på den sorts livsnjutare som finns i klubben.

Ursula Sandin Gullander
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons