Räddade livet på flicka

Ronneby Artikeln publicerades

Den unga kvinnan höll på att sjunka när Martin Haraldsson och hans kompis Robert Rylander kastade sig i ån för att rädda henne.
De lyckades hålla henne ovanför vattenytan tills räddningstjänsten kom.

– Killarna räddade hennes liv. Hon var mycket medtagen när vi fick upp henne, men som tur var klarade hon sig, säger Stefan Eriksson, brandmästare på räddningstjänsten i Ronneby.

Den unga kvinnan var i sällskap med en ung man och en kompis. Hon hade satt sig på räcket och troligen tappat balansen.

Hon föll baklänges ner i ån och kunde inte ta sig upp. Klockan var strax efter ett på natten till söndag när kvinnan föll i vattnet.

– Vi hörde att hennes kompisar skrek på hjälp och sprang dit. Jag var först framme och såg att kvinnan gled med strömmen och höll på att sjunka, berättar Martin Haraldsson, 19-årig Ronnebybo.

Han slet av sig kläder och skor. Hoppade i Ronnebyån i bara kalsongerna och lyckades få tag i kvinnan borta vid bropelarna. Men han kunde inte hålla henne på egen hand.

– Då hoppade även jag i och tillsammans lyckades vi att simma in mot bryggan där vi kunde bottna och hålla hennes huvud ovanför vattenytan, berättar
Robert Rylander, 23-åring från Karlskrona.

Kvinnan var vid medvetande och troligen helt i panik för hon började slå omkring sig. Killarna hade fullt upp med att försöka att hålla henne lugn. Att få upp henne på bryggan var helt omöjligt.

– Det kändes väldigt skönt när vi såg att räddningstjänsten kom. Först då kände jag hur kallt det var i vattnet och hur nära det hade varit att kvinnan inte hade klarat sig, säger Martin Haraldsson.

Brandmästaren Stefan Eriksson i Ronneby är djupt tacksam för att killarna hade sinnesnärvaro nog att kasta i vattnet och få tag i kvinnan.
– De räddade hennes liv. Hon hade en tung skinnjacka på sig och det är strömt i ån. Det finns inte en chans att hon hade klarat sig på egen hand i det kalla vattnet, säger han.

En brandman hoppade i med en lyftbår och tillsammans med Martin och Robert fick de upp kvinnan på land.
– Hon var mycket medtagen, nerkyld och i chock när hon fördes till sjukhuset. Men hon klarade sig utan skador.

Räddningstjänsten sökte efter livbojer för att kasta ut till killarna. Men ingenstans längs hela strandpromenaden vid Söderbro finns en enda livboj.