Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nytt samarbete för att hantera PFAS bättre

Hur ska Försvarsmakten få ordning på problemet med PFAS som finns i bland annat brandskum?
Ett steg på vägen är nu att man inleder ett samarbete med forskningsinstitutet RISE.
– Vi tar nu ett gemensamt initiativ för att ta itu med vår del av problematiken, säger Naznoush Habashian.
Ronneby • Publicerad 2 december 2019
Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

För sex år sedan uppdagades det att det fanns höga halter av PFAS i dricksvattnet där boende i Kallinge hade fått i sig PFAS. Ett år senare tog Försvarsmakten på sig ansvaret för att ha förorenat vattnet via brandskum.

Saken ska snart upp i rätten och PFAS-föreningen som driver skadeståndsfrågan är att kommunen nu måste ställa krav mot Försvarsmakten när det gäller ansvar för att grundvattentäkten förorenades.

Annons

För att komma mer till rätta med problematiken kring PFAS har försvarssektorn nu tagit initiativ till att hitta metoder för efterbehandling av PFAS skriver man i ett pressmeddelande.

Man har nu inlett ett samarbete med forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) för att öka takten att ge förutsättningar för en effektiv och hållbar brandsläckning av komplexa bränder.

– Försvarssektorn likt många andra samhällsaktörer står inför utmaningar gällande PFAS-föroreningar i mark och vatten. Försvarssektorn bär en mindre del av ansvaret för PFAS-problematiken i samhället, cirka 7-10 procent av den totala belastningen i Sverige. Vi inom försvarssektorn tar nu ett gemensamt initiativ för att ta itu med vår del av problematiken och eftersöker metoder och relevanta lösningar för substitution av släckmedel som innehåller PFAS-ämnen, spridningsbegränsning, rening och om möjligt sanering av PFAS-förorenade områden, säger Försvarsmaktens hållbarhetschef Naznoush Habashian.

Inom testbädden ska också ersättningsmedel och ersättningsmetoder för en framtida PFAS-fri brandsläckning testas och utvärderas.

– Testbädden ska bidra till samhällets behov av realistiska och kostnadseffektiva efterbehandlingsmetoder för PFAS-föroreningar samt till nya alternativa släckmedel och släckmetoder, säger Tove Mali’n på RISE som är projektledare för testbädden.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons