Motivlackningar och rostfritt lockade många nyfikna

Ronneby Artikeln publicerades

Premiären med en utställning av lastbilar blev succé.
Besökare strömmade till för att titta, njuta och ha trevligt.

Sörbydagen, dagen då affärerna har extra öppet i området och det bjuds på aktiviteter för stora och små hade i år ett nytt inslag i - utställning av lastbilar. Det är Bengt Johansson, verksam i branschen, som funderat på att ha en utställning vilket är vanligt runt om i landet, så varför inte i Ronneby tänkte han.
Sagt och gjort.

33 lastbilar av blandat slag fanns på plats. Allt från bilar som kör specialtransporter med en längd på 38 meter och möjlighet att dra 90 ton till gamla godingar som en T-Ford från 1924 och en bärgningsbil från 40-talet. Men den som lockade flest ögon och ivrigt fotograferades av besökarna var Ralf Ekdahls road cruiser från Malmö.
– Tanken var att den skulle i trafik, men jag har inte vågat. Den har väl varit ute två gånger, berättar Ralf Ekdahl.

Lastbilen har i stället vunnit mängder av priser på utställningar över hela Europa och har bland annat utsetts till Sveriges vackraste. Målade lastbilar är vanligt, men motivet på Ralfs är udda. Den är försedd med äldre modeller lastbilar som funnits i egna åkeriet och som flyger fram på havet. Målningarna har Joakim Ekelund gjort, men även alla rostfria detaljer lockar folks blickar.
– Det är 2,5 ton rostfritt på den, berättar Ralf Ekdahl som är uppvuxen i branschen och numera ser utställningarna som en kul grej och avkoppling.

Förutom att visa upp ögonstenen driver han ett åkeri med 550 anställda. Att vara med på en liten utställning kändes helt rätt. Han är imponerad av hur mycket folk som kommit. Bengt Johansson själv är trött, men väldigt nöjd efter satsningen och gissar att det blir ett återkommande inslag under Sörbydagen.
– Med tanke på genomslaget blir det nog så, säger han men hoppas på medhjälpare.