Motivlackningar och rostfritt lockade många nyfikna

Premiären med en utställning av lastbilar blev succé.
Besökare strömmade till för att titta, njuta och ha trevligt.

Ronneby
Kolla vad fin! Den gamla T-Forden från 1924 drog till sig mångas blickar och var den äldsta som hittat till utställningen i Sörby.
Foto:
Bara på utställning. Road Cruisern är ännu bara ute och visas upp, men kommer när ägaren vågar att låta den gå i trafik.
Foto:
Putsa på. Putsduken är viktig att ha med för att det ska blänka ordentligt.
Foto:
Trärent och fint.
Foto:
Gammalt och nytt. Den gamla bärgningsbilen lockade många ögon, precis som den nya lastbilen med Sveriges finast målning.
Foto:
Nöjd arrangör. Bengt Johansson drog igång utställningen av lastbilar och är mer än nöjd.
Foto:
Gardiner med tofs.
Foto:
Döskalle. Många lastbilar har motivlack och är av alla de slag bland annat döskalle i vikingamössa.
Foto:
Kolla vad fin! Den gamla T-Forden från 1924 drog till sig mångas blickar och var den äldsta som hittat till utställningen i Sörby.
Foto:
Roligt initiativ. Lastbilschaufför Magdalena Lubera hade kommit för att kolla in lastbilar från förr och nu och tyckte utställningen var ett roligt initiativ.
Foto:
Glänsande målningar. Målningar är vanligt på lastbilar idag.
Foto:
Välklädd front.
Foto:
Stolt ägare. Ralf Ekdahl är mest stolt över lastbilens målningar och 2,5 ton rostfritt som ligger på den. Lastbilen åker han runt med i Europa och visar upp på diverse utställningar. Den har också vunnit mängder av tävlingar och sägs vara Sveriges snyggaste.
Foto:
Väcker intresse. Stora och små lockas av lastbilarna.
Foto:
Speciella transporter. Olika typer av lastbilar hittade till utställningen i Sörby, däribland flera specialtransporter.
Foto:

Sörbydagen, dagen då affärerna har extra öppet i området och det bjuds på aktiviteter för stora och små hade i år ett nytt inslag i - utställning av lastbilar. Det är Bengt Johansson, verksam i branschen, som funderat på att ha en utställning vilket är vanligt runt om i landet, så varför inte i Ronneby tänkte han.
Sagt och gjort.

33 lastbilar av blandat slag fanns på plats. Allt från bilar som kör specialtransporter med en längd på 38 meter och möjlighet att dra 90 ton till gamla godingar som en T-Ford från 1924 och en bärgningsbil från 40-talet. Men den som lockade flest ögon och ivrigt fotograferades av besökarna var Ralf Ekdahls road cruiser från Malmö.
– Tanken var att den skulle i trafik, men jag har inte vågat. Den har väl varit ute två gånger, berättar Ralf Ekdahl.

Lastbilen har i stället vunnit mängder av priser på utställningar över hela Europa och har bland annat utsetts till Sveriges vackraste. Målade lastbilar är vanligt, men motivet på Ralfs är udda. Den är försedd med äldre modeller lastbilar som funnits i egna åkeriet och som flyger fram på havet. Målningarna har Joakim Ekelund gjort, men även alla rostfria detaljer lockar folks blickar.
– Det är 2,5 ton rostfritt på den, berättar Ralf Ekdahl som är uppvuxen i branschen och numera ser utställningarna som en kul grej och avkoppling.

Förutom att visa upp ögonstenen driver han ett åkeri med 550 anställda. Att vara med på en liten utställning kändes helt rätt. Han är imponerad av hur mycket folk som kommit. Bengt Johansson själv är trött, men väldigt nöjd efter satsningen och gissar att det blir ett återkommande inslag under Sörbydagen.
– Med tanke på genomslaget blir det nog så, säger han men hoppas på medhjälpare.