Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljonbidrag för att rena vatten från läkemedel

Naturvårdsverket har beviljat Miljöteknik tre miljoner kronor.
Pengarna ska användas för att installera en pilotanläggning för att rena avloppsvattnet från Rustorp från läkemedelsrester.
Ronneby • Publicerad 13 september 2019
Omkring 25 kilo läkemedelsrester beräknas årligen släppas ut från Rustorps avloppsreningsverk.
Omkring 25 kilo läkemedelsrester beräknas årligen släppas ut från Rustorps avloppsreningsverk.Foto: Jessica Gow/TT

Rustorp är Ronneby kommuns största avloppsreningsverk. Det renar avloppsvatten från Ronneby, Kallinge, Listerby och Johannishus. Rustorp tar också emot externslam från några av Miljötekniks mindre reningsverk.

Avloppsvattnet som kommer in till Rustorp behandlas i en anläggning med mekanisk, biologisk och kemisk rening innan det renade vattnet leds till Ronnebyån. Som många andra reningsverk runt om i landet är Rustorp dock inte från början byggt för att avskilja läkemedelsrester. Man räknar med att cirka 25 kilo läkemedel i aktiva substanser släpps ut årligen.

Annons

Läkemedel som släpps ut har redan vid låga halter negativa effekter på vattenlevande organismer, något som ses som extra känsligt i det här fallet då Ronnebyån mynnar i Östersjön.

Till viss del reduceras organiska föreningar med den traditionella avloppstekniken, men vissa ämnen är särskilt svåra att bryta ner. Dessa kräver avancerad rening, något som Ronneby kommun och Miljöteknik visat stort intresse för de senaste åren med flera undersökningar och pilotförsök.

Nu beviljas Miljöteknik alltså tre miljoner kronor då en pilotanläggning ska installeras. Anläggningen består av en container som placeras på fastigheten bredvid nuvarande reningsverk. En del av det renade avloppsvattnet kommer att ledas in till pilotanläggningen under minst ett halvårs tid. Samtidigt tar man prover på vattnet som kommer till och från provanläggningen för att se hur effektiv den är.

Förstudien ska förhoppningsvis leda till att Miljöteknik hittar bästa möjliga modell för en eventuell fullskalig installation i framtiden. Från bolagets håll är man dock kortfattad i sin information:

– Jag kommer inte att diskutera det projektet nu. Vi vill avvakta några månader och kommer att vilja ge alla samma information. Vi har blivit beviljade pengar från Naturvårdsverket till det och i slutet på året är jag beredd att berätta mer, säger Conny Miketinac, bolagets driftschef för vatten och avlopp.

Fakta

Farorna med läkemedel i miljön

Antibiotika i miljön kan leda till att motståndskraftiga bakteriestammar utvecklas. Dessa kan sedan spridas till sjukdomsalstrande bakterier som blir svåra att bekämpa.

Hormoner hämmar fortplantningen hos vattenlevande organismer som fisk och musslor. Hormonstörningar har även observerats hos hanfiskar som feminiserats.

Ett globalt exempel är den vitryggade gamen. Den var tidigare en av världens vanligaste rovfåglar. Idag står den på randen till utrotning. Det beror på att gamarna ätit av döda djur som behandlats med diklofenak, ett läkemedel som slår ut gamarnas njurfunktion.

Källa: Naturvårdsverket

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons