Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Med praktik ska tjejerna lockas att ta tekniksteget

Från snack till verkstad. På tisdagen fick 140 tjejer i årskurs åtta på Ronnebys skolor prova på olika teknikyrken, en aktivitet som gav mersmak för många.
Ronneby • Publicerad 23 oktober 2018
Nike, Tilda, Elin och Moa från Kallingeskolan är både smarta och fingerflinka tycker instruktören Vicktor Nilsson från elteknikföretaget Elias.
Nike, Tilda, Elin och Moa från Kallingeskolan är både smarta och fingerflinka tycker instruktören Vicktor Nilsson från elteknikföretaget Elias.Foto: Staffan Lindbom

Moa från Kallingeskolan och sju tjejer till sitter koncentrerade och monterar elkablar när BLT besöker el- och tekniksalarna på Knut Hahn-gymnasiet. Där finns också Vicktor Nilsson från elteknikföretaget Elias.

Så här ser konceptet ”Teknik för tjejer” ut. Det är skolor och företag som i samverkan arbetar för att matcha utbildningarna med företagens behov av kompetens. Och gärna med en bättre könsfördelning än idag.

"Teknik för tjejer” pågår under hela tisdagen på 15 teknikföretag. Nike och Moa från Kallingeskolan kan mycket väl tänka sig en elteknikutbildning efter dagens prova på.
"Teknik för tjejer” pågår under hela tisdagen på 15 teknikföretag. Nike och Moa från Kallingeskolan kan mycket väl tänka sig en elteknikutbildning efter dagens prova på.Foto: Staffan Lindbom
Annons

När tjejerna från Kallingeskolan, Snäckebacksskolan och Thoren Framtid gick i sjuan deltog de i programmeringsdagen ”Tjejhack”, och dagens "Teknik för tjejer” är en uppföljare på den utbildningen. Teknikcollege i Ronneby och Delta Blekinge ligger bakom båda utbildningarna som finns för att få upp tjejernas ögon för mansdominerade utbildningar och jobb.

För att alla tjejer ska få chansen att prova på är 15 teknikföretag engagerade under dagen. Det är en satsning de har all anledning att vara med på för att säkra sitt framtida behov av kompetent arbetskraft.

Vicktor Nilsson från Elias ser mycket positivt med att få ut tjejerna i de här yrkena. Just när det gäller el ser han också att tjejerna här i gruppen är flinka i fingrarna och har lätt för hantverket.

– Jag tror också att det blir bättre arbetsplatser med en jämnare könsfördelning. Fler tjejer gör att den grabbiga jargongen hålls nere.

Alizia Jonsson och Serena Morales går tredje året på elteknikutbildningen på Knut Hahn och är också med och visar Kallingetjejerna till rätta bland sladdar och skruvmejslar.

Alizia Jonsson och Serena Morales i årskurs tre på elteknikutbildningen på Knut Hahn ångrar inte sitt utbildningsval.
Alizia Jonsson och Serena Morales i årskurs tre på elteknikutbildningen på Knut Hahn ångrar inte sitt utbildningsval.Foto: Staffan Lindbom

De är själva mycket nöjda med sitt utbildningsval. De ser inget konstigt med det mer än att de är ensamma tjejer i sin klass. Men killarna är schyssta och något behov av att göra något metoo-uppror har de inte känt.

– Det verkar som att företagen gärna vill anställa tjejer så vi har nog lättare än killarna att få jobb när vi går ut, tror Alizia.

Och både Nike och Moa från Kallingeskolan säger att det mycket väl kan hända att de söker till elteknikutbildningen när det är dags för gymnasievalet om ett år.

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons