"Inbördeskrig" i Järnavik

Ronneby Artikeln publicerades

Amerikanska nord- och sydstatare drabbade samman under lördagseftermiddagen på ett fält i Järnavik.
Men egentligen var det bara entusiastiska lajvare som återskapade ett slag i det amerikanska inbördeskriget.

Stigande rök från nyss avfyrade kanoner, gevärskott och kanonskott om vartannat och inte minst en markant krutlukt intog under lördagseftermiddagen fältet bakom Järnaviks camping. Omkring 300 personer hade kommit för att se ett av de många slag som utspelades mellan nordstatare och sydstatare under det amerikanska inbördeskriget.
Slaget som spelades upp var det vid Murfreesboro som utspelade sig den 5-7 december 1864. I tidsenliga soldatkläder agerade lajvare från "Svenska C.S.A. Föreningen ut det nämnda slaget. Självklart skrikandes "Fire" och "Hold" för att helt gå in i rollen som amerikansk 1800-talssoldat.
– Vi gör det här för att vi alla har ett genuint västerintresse. Vi är även många som är militärt intresserade, säger Peter Fäste som för dagen agerade kvartersmästare vilket innebär att han har koll på soldaternas utrustning, mat och vatten.
Besökarna fick bevittna en bra början från sydstatarnas sida, som lyckas spränga sönder en telegrafstation för nordstatarna, vilket genererar rungande applåder. Men efter att nordstatarna trycker tillbaka sina fienden mer och mer tvingas sydstatarna tillslut ge upp. Ett högt hurrarop hörs från nordstatarna och den lätt ombytliga publiken bryter ut i ännu en applåd.