Bara positivt i Hoby

BRÄKNE-HOBY Artikeln publicerades
Ola Pagels, Erika von Buxhoeveden, Jenny Ryberg och språkpraktikanten Tarek Saad Elden på Kulturhuset har nu utvärderat integrationsprojektet i Bygd i samverkan.
Foto:Ann-Marie Andersson
Ola Pagels, Erika von Buxhoeveden, Jenny Ryberg och språkpraktikanten Tarek Saad Elden på Kulturhuset har nu utvärderat integrationsprojektet i Bygd i samverkan.

Exakt ett år efter att Bygd i samverkan inledde integrationsprojektet är det nu slut och utvärderat.

Och både deltagarna och projektledarna sätter högt betyg.

I mars förra året kom de första nyanlända till asylboendet Tallet. Men då hade Bygd i samverkan redan haft sitt integrationsprojekt igång sedan 2 februari.

– Målet var att på lång sikt kunna erbjuda de asylboende att bo och sysselsätta sig i Bräkne-Hoby och i kommunen, säger Ola Pagels, ordförande i Bygd i Samverkan.

Initiativtagare och eldsjäl var då som nu Erika von Buxhoeveden. Efter ett tag kunde Bygd i samverkan anställa Jenny Ryberg som integrationssamordnare. Från allra första början kom finansiellt stöd från Svenska kyrkan och lokala banker.

Kort senare blev integrationsprojektet ett av dem som fick stöd från Ronneby kommun, via de statliga integrationspengarna som kommunen fick.

I januari i år stängdes Tallet och totalt bodde 85 personer där.

– Nu har vi lyckats ordna bostäder till 25 personer, säger Jenny Ryberg.

Nästan alla ville stanna i Bräkne-Hoby, där barnen gått i skola och barn och vuxna fått nya vänner tack vare aktiva ideella föreningar.

En av dem som numera bor i Bräkne-Hoby tillsammans med sin bror och hans familj är Tarek Saad Elden.

– Jag är språkpraktikant på Bygd i samverkan, säger han. Vi trivs jättebra i Bräkne-Hoby, det är ett speciellt folk här.

Jenny Ryberg och de andra är imponerade hur många som ställt upp under Tallet-tiden och som fortfarande gör det.

– Detta har bara varit positivt.