Arbetet med fiber går enligt planerna

Kuggeboda Artikeln publicerades
Per Dahlgren från Miljöteknik var på plats i Kuggeboda i veckan för att svara på frågor och informera de boende där om fiber.
Foto:Samuel Abrahamsson
Per Dahlgren från Miljöteknik var på plats i Kuggeboda i veckan för att svara på frågor och informera de boende där om fiber.

Arbetet med utbyggnaden av fiber i Ronneby går enligt planerna. Innan årsskiftet ska en tredjedel av kommunens invånare ha fiber.

En av Miljötekniks fiberexperter, Per Dahlgren, har under tre veckor varit på husbilsturné i Millegarne och Kuggeboda för att berätta och informera om fiber. Den allra vanligaste frågan som dyker upp? När folk kan få fiber.

– Det är nästan den frågan alla vill ha svar på. Och svaret är att i juli nästa sommar beräknas folk att få fiber här, säger han.

I Kuggeboda finns det ungefär 600 fastigheter och alla blir inkopplade till fiber. Men det är bara 80 till 100 hushåll som ännu tackat ja och faktiskt kommer att installera det när det väl är dags.

– Men det går lika bra att koppla upp sig om två år till exempel, det där väljer man helt själv. Man kan få fiber när man vill men vi ser ju gärna att så många som möjligt hoppa på det direkt.

Däremot beräknas en tredjedel av Ronneby kommuns invånare ha fiber installerat och klart när 2017 är över.

– Vi ligger äntligen i fas och målet är att alla som vill ha fiber ska ha det i tätorterna Ronneby, Kallinge och Bräkne-Hoby tills dess.

Och fiber börjar bli allt mer viktigt då flera telestationer beräknas stängs ner till början av 2018 vilket gör att den fasta telefonin försvinner i många hushåll.

– 13 telestationer avvecklas och runt 800 hushåll drabbas. Där kan fibern i stället komma in och ersätta det.

Arbetet med utbyggnaden av fiber är ett samarbete mellan Bredbandsbolaget som nu jobbar sju dagar i veckan och Miljöteknik som även dem kör under semesterveckorna.