2 300 hundar tävlar mot varandra

RONNEBY Artikeln publicerades
I år deltar cirka 2 300 hundar på Svenska Kennelklubbens utställning som hålls i Brunnsparken till helgen.
Foto:Privat
I år deltar cirka 2 300 hundar på Svenska Kennelklubbens utställning som hålls i Brunnsparken till helgen.

I år har hundutställningen i Brunnsparken internationell status. Det betyder att utställningen lockar fler utställare och såväl som besökare.

Svenska Kennelklubbens stora utställning i Ronneby har en 40-årig tradition. Enligt Gullvi Gullander, pressansvarig vid Blekinge Kennelklubb, är Brunnsparken en populär plats för utställarna.

– Ja, Brunnsparken är mycket populär bland utställarna. Många återkommer hit år efter år.

Utställningen hålls kommande helg och totalt ska cirka 2 300 hundar bedömas under två dagar. Det som de 15 domarna kommer att titta på är, om varje individ uppfyller rasstandardens krav. En domare brukar hinna med 20 till 25 hundar i timmen, vilket betyder att utställaren har cirka tre minuter på sig att visa upp sin hund.

De bästa hundarna jämförs sedan med varandra, innan rasens bästa hund utses. När dessa är utsedda tävlar de hundarna mot varandra i den klass som heter Best In Show, BIS.

– Domaren som ska utse utställningens vackraste hund kommer från Italien, säger Gullvi Gullander.

Sammanlagt representeras 218 raser. Hälften av hundarna visas på lördagen och hälften under söndagen.

En av årets nyheter är klassen Junior handling. Där är det inte den vackraste hunden som ska utses, utan den som visas upp på bästa sätt. Och som namnet anger så är det bara ungdomar som får ställa upp med sina hundar.

Utställningen i Ronneby lockar inte bara utställare. Måna besökare brukar också komma till Brunnsparken bara för att titta på de tävlande ekipagen. Och för de besökare som vill ha sin hund med sig finns vissa regler. Hundarna måste ha fyllt fyra månader, vara vaccinerade och vaccinationsintyget ska visas upp i entrén.

– Man kan gå dit och heja på någon kompis eller bara prata hund med likasinnade, säger Gullvi Gullander.