Kassörska fick pistol rakt i ansiktet

OLOFSTRÖM Artikeln publicerades

En 21-åring och en 19-åring åtalas nu för rånet mot Ica Nära Träffen i Jämshög den 18 juni i år.

Och för försök till rån mot Matöppet i Näsum.

De åtalade männen började sin rånturné i en lånad bil och körde mot Matöppet i Näsum. En av männen gick in i butiken och har erkänt att han hotade kassörskan med ett pistolliknande vapen. Men hon öppnade inte kassalådan utan ringde till sin chef. Då lämnade rånaren butiken utan något byte.

Under tiden polisen var i Näsum gick nästa rånlarm – nu i butiken i Jämshög. Det visade sig att männen fortsatt sin brottsliga färd och upprepade samma rånmönster.

Den misstänkte rånaren var mörklädd, hade luva och bar solglasögon med spegelglas. Bilder från butikens övervakningskameror visar hur den svartklädda rånaren går fram mot kvinnan i kassan och lyfter upp en stor pistol. Han sträcker fram vapenhanden mot hennes ansikte och säger: ”fyll väskan med pengar”.

Vapnet visade sig vara en soft airgun, men hotet från vapnet räckte för att få kassörskan att öppna en kassalåda. Mannen rafsade åt sig cigaretter och lämnade butiken.

Inom loppet att en dryg timme ska männen ha hotat två personer med vapen och gjort sig skyldiga till ett rån och ett försök till rån. Utdelningen från dessa brott var cigaretter till ett värde av 778 kronor.

Förhören med de utsatta butiksanställda visar att båda chockades när de fick en pistol riktad mot sig. Enligt åtalet är 19-åringen som går in i butikerna och han erkänner brottet. Hans motiv är att han har skulder. 21-åringen, som ska ha kört bilen, förnekar brott.