Susekullen stängs – klarar inte brandskyddet

Olofström Artikeln publicerades
Tomislav Mamic tvingas stänga fritidsgården Susekullen. Lokalerna uppfyller inte kraven på brandskydd.
Foto:Towe Olsson
Tomislav Mamic tvingas stänga fritidsgården Susekullen. Lokalerna uppfyller inte kraven på brandskydd.

Susekullen tvingas stänga sin fritidsgård.

Lokalerna är inte tillräckligt brandsäkra.

Under tisdagen fick Tomislav Mamic beskedet att Susekullen tvingas stänga och upphöra med all sin verksamhet i nuvarande lokaler med omedelbar verkan.

Orsaken är att fastigheten, som ägs av näringslivsbolaget i Olofströms kommun, är undermålig och har så stora brister i brandskyddet att det inte är försvarbart att driva fritidsgård i lokalerna.

Tomislav Mamic är ilsken och besviken på kommunen.

  Enligt honom har föreningen försökt lösa problemen, men har begränsade resurser. Den prislapp som beräknats för att åtgärda alla kraven ska enligt Tomislav Mamic ligga på runt 400 000 kronor.

  – Vi har pengar för att driva verksamheten, men inte råd att göra större underhåll på en fastighet som inte är vår, säger han.

  Han ifrågasätter inte beslutet att lokalen måste uppfylla kraven att för att människor ska kunna vistas där under säkra former, men är besviken på kommunens ointresse.

  – Vi vill lösa problemen men får kalla handen av kommunen. Hade Olofströms Näringsliv AB haft ambitionen och viljan att åtgärda lokalen så hade det gått. Men kommunen har bestämt att vi måste lägga ner, säger Tomislav Mamic.

  Susekullen har blivit lite av ett moment 22.

  Stiftelsen som bedriver verksamheten kan inte lösa brandskyddet i en kommunägd fastighet. Och Olofströms kommun menar att det inte är kommunens ansvar att förstärka brandskyddet åt en hyresgäst. Alltså stängs lokalerna för fritidsgården.

  Tomislav Mamic känner stor oro för alla de personer som har en trygghet på fritidsgården Susekullen.

  – Det kommer att slå ner som en bomb och är ett svek för alla barn, unga och vuxna som behöver stöd och stöttning hos oss, säger han.

  Olofströms samhällsutvecklingschef Anders Emgård förstår att det känns tråkigt, men menar att det är upp till Susekullen att fixa en annan lokal där de kan driva sin fritidsgård.

  – Det är inte fastighetsägaren som har krav på sig att åtgärda bristerna utan verksamhetsutövaren som är Susekullen. Som lokalen är nu får de inte bedriva någon verksamhet i den längre, säger han.