Omfattande datorstölder på företag

Olofström Artikeln publicerades
Datortjuvarna hade tagit sig in i ÅF:s lokaler utan att larmet utlöstes.
Foto: Lena Karlsson
Datortjuvarna hade tagit sig in i ÅF:s lokaler utan att larmet utlöstes.

När en städerska anlände på torsdagsmorgonen upptäcktes att teknikföretaget ÅF länsats på bortåt 30 ”värdefulla” datorer.

Inbrottet på företaget på Västra Storgatan upptäcktes på torsdagsmorgonen vid sextiden. Någon timme senare polisanmäldes att samtliga datorer – omkring 20–30 stycken – stulits. En eller flera okända gärningsmän ska under kväll eller natt ha krossat ett fönster på företaget och tagit sig in.

Polisen kommer nu att göra en brottsplatsundersökning kommer att genomföras. Brottet ska ha skett någon gång under kvällen eller natten.

– Den sista i personalen gick hem vid 18-tiden. En städerska upptäckte sedan inbrottet vid sextiden på morgonen, säger Evelina Olsson vid polisens ledningscentral till BLT vid niotiden.

De stulna datorerna betecknas som ”värdefulla”.

Företaget har larm, men av okänd anledning har det ej utlösts. Det finns spår på platsen, och brottsplatsundersökare ska dit.

Under dagen var också larmföretaget på plats för att läsa av larmets ”svarta låda”. Enligt en talesperson på ÅF var larmet inte manipulerat och därför misstänks inget insiderbrott.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.