Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Olofströms tidiga historia skrivs om

Olofströms tidiga historia kanske måste skrivas om. Antikvarien Margareta Granmark har funnit att det fanns industriverksamhet i dåvarande Holje redan på 1600-talet. Tack vare hennes anfader Oluff Pedersen..
Olofström • Publicerad 28 november 2003
Foto: Carina Lodge Namntecken. Symboler och namnunderskrifter blandas i de gamla handlingarna.
Foto: Carina Lodge Namntecken. Symboler och namnunderskrifter blandas i de gamla handlingarna.Foto: 

I den senaste utgåvan av Ale, den historiska tidskriften för Skåne, Halland och Blekinge, berättar Margareta Granmark historien om Oluff Pedersen i Holje, bonde, storköpman, redare med mera. Arbetet heter "Oluff Pedersen i Hollie. En storköpman i 1600-talets Blekinge".

Uppgifterna har författaren bland annat hittat i arkivet hos Olofströms kommun. Där finns allting bevarat, bland annat i den gamla byakistan.

Annons

- I byakistan finns protokoll och handlingar från byastämmorna, berättar Annika Blissing, antikvarie på kommunens arkiv. På byastämmorna behandlades olika frågor som var viktiga för befolkningen, bland annat när det gällde djur och vattendrag. De äldsta av våra handlingar är från 1534, med andra ord då Blekinge var danskt.

Vem som helst kan komma och titta på handlingarna. Men det är förstås kopior det handlar om då. Originalen förvaras på ett speciellt sätt och dessa får bara vidröras vid speciella tillfällen, och då endast med vita handskar.

Unikt material

Genom berättelsen om Oluff Pedersen ägnas det senaste numret av Ale enbart åt det unika materialet som Margareta Granmark har funnit. Tidskriften behandlar den danska och svenska rikshistorien och inte minst den betydelsefulla exporten av timmer från Blekinge till den danske huvudstaden. Även konflikterna på olika områden mellan de nya makthavarna efter 1658 blir en del av Oluff Pedersens liv.

I sitt arbete har Margareta Granmark funnit en intressant uppgift som skulle kunna göra gällande att det förekom industriell verksamhet i Holje Ström under Oluff Pedersens tid, långt före den industriepok som senare kom att utvecklas i Olofström.

Oluff Pedersen var en bonde i Holje by i Jämshögs socken, en storköpman i Sölvesborg med egna skepp, en skeppare och leverantör av ek- och boktimmer till kungens skeppsvarv. På sin ålders höst, då Blekinge erövrats av svenskarna, stred han för att Blekinge åter skulle komma under danskt herravälde.

Men att utskeppa ektimmer ur riket var förbjudet på den här tiden. Det fick också Oluff Pedersen erfara. Efter flera rättegångar dömdes han till dryga böter. Han skriver till kungen och berättar att han inte kan betala. Och det blir som Oluff Pedersen önskade. Istället för att betala böterna får han leverera sitt timmer och andra varor.

Jämshögs socken och Holje by kom i samband med kriget mellan Sverige och Danmark bli centrum för de dramatiska händelser som utspelade sig kring Oluff Pedersen de kommande åren.

Sköts ihjäl nära Holje

Den 7 april 1658 sköts sex ryttare och en korpral ur Fersens regemente ihjäl vid Halabron nära Holje då de skulle kräva in skatt av allmogen. Misstankarna riktades mot bönderna i socknen.

Annons

Den 18 april kom ryttmästare Måns Windrufva från samma regemente för att utkräva skatt och förnödenheter. Bönderna satte sig till motvärn och hotade ryttarna till livet. Ryttmästaren och hans ryttare gick hårt fram och misshandlade både bönderna och Oluff Pedersen.

Margareta Granmarks arbete låter ana att det här var en orolig tid i Holje och att Oluff Pedersen fanns bland de män som motsatte sig de nya herrarna. Vid ett tillfälle utsätts hans gård för plundring. I tumultet som uppstår blir hans hustru skjuten i ryggen. Margareta Granmark skriver att hustrun troligen dör av den skadan. Oluff Pedersen har själv skrivit att hustrun sköts framför ögonen på honom.

Bråken fortsätter och slutligen förs Oluff Pedersen till Kristianstad där han sätts på fästningen.

Där sitter han fängslad i två år, men tiden tycks inte ha brutit ned honom. Vid 70 års ålder har han gift om sig, men stridigheterna fortsätter, nu om arvet efter den första hustrun. Hur det slutar är en helt annan historia.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons