Många synpunkter på kylmaten
Kritik mot kylmaten är inget nytt i kommunen. Senast den hade stort genomslag var 2017 i samband med att kommunen hade beslutat att göra ett försök med utkörning av varm mat som skulle lagas lokalt i ett skolkök.
Allt var riggat och klart men så visade det sig att köket var för litet och att rundan för att köra ut maten tog för lång tid för regler kring varmhållning.
Det som gäller i kommunen är alltså kyld mat som lagas i Solna och levereras till Olofström av Sodexo. Den är förpackad i kontrollerad atmosfär och har hållbarhet i flera veckor.
Mycket av kritiken mot kylmaten handlar just om att den långa förvaringen försämrar ätkvaliteten. Bertil Thomasson är SPF:s representant i det kommunala pensionärsrådet och har varit med på provätningar som kommunens beslutsfattare gör innan man beslutar om leverantör.
– Jag kan inte bevisa det men jag misstänker att de har varit tillrättalagda. Det är ju leverantören som håller i provsmakningarna och det vi får smaka är inte representativt för det som levereras till de äldre. När vi proväter får vi nylagad mat och inte sådan som lagrats i flera veckor.
PRO:s representant i kommunala pensionärsrådet Birgit Johnsson har däremot inte hört särskilt mycket kritik mot maten från medlemmarna.
– Det är någon enstaka då och då som tycker att maten är tråkig. Det beror väl mycket på att det inte luktar gott, lukten är ju en stor del av matupplevelsen.
Och enligt kommunens egna undersökningar är kring tre fjärdedelar nöjda med maten.
– Jag sa åt dem att de kan slänga den undersökningen i papperskorgen, säger Bertil Thomasson. Det är hemtjänstpersonalen som ställt frågorna och äldre människor är rädda för att klaga då.
– Det måste vara en neutral person som ställer sådana frågor, och det höll kommunalrådet med mig om.
Men den varma maten i Olofström är en kall historia och det finns inga planer i närtid på kommunen att försöka åstadkomma det.
– Det är ju märkligt att man inte kan klara varmhållningen här när det går i Karlshamn, avslutar Bertil Thomasson.