Kretsen läggs ner efter 90 år i krig och fred

Kyrkhult Artikeln publicerades
Marianne Eriksson, ordförande i Röda Korset i Kyrkhult.
Foto: Jonas Gustafsson
Marianne Eriksson, ordförande i Röda Korset i Kyrkhult.

Kyrkhults Röda Korskrets läggs formellt ner och uppgår i Olofströmsbygdens krets. Men gruppen arbetar vidare som förr.

Året var 1929 när Kyrkhult fick en Röda Korskrets. På torsdagen hölls det sista årsmötet och den 90-åriga kretsen gick i graven. Men verksamheten i byn kommer att leva kvar som tidigare.

– Absolut, säger ordförande Marianne Eriksson. Vi är ju en krisorganisation och har utrustat oss för att möta människor i kris. Vi ska kunna erbjuda värme, ljus, mat, vatten och kommunikation vid till exempel naturkatastrofer. Vi ska också kunna ställa upp för Kyrkhultsborna vid andra typer av kriser.

– Och nu fortsätter vi med vårt stick- och sykafé och annan social verksamhet precis som vanligt.

Anledningen till att Kyrkhultskretsen nu formellt läggs ner är att Röda Korset Sverige bara vill ha en krets per kommun.

– När vi bildades 1929 var Kyrkhult en egen kommun, men nu går vi in i Olofströmsbygdens Röda Kors-krets där Jämshög och Olofström redan ingår, berättar Marianne Eriksson.

På det sista årsmötet berättade Margareta Skogsgårdh och Birgitta Kindvall om en del av allt som tilldragit sig under de 90 åren. Till exempel serverade man gröt i skolorna till alla fattiga barn i Kyrkhults kommun vilket var uppskattat av hungriga magar.

Under kriget hjälpte man både den egna civilbefolkningen men deltog också i de vita bussarnas räddning av överlevande från koncentrationslägren i Tyskland och Polen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.