Katolska kyrkans historia fanns hos Volvo

Olofström Artikeln publicerades
Under insamlingsarbetet till en pjäs upptäcktes krucifixet i ett skyddsrum hos Volvo. Under torsdagen överlämnades det till representanter för Katolska kyrkan.
Foto:Fredrik Lund
Under insamlingsarbetet till en pjäs upptäcktes krucifixet i ett skyddsrum hos Volvo. Under torsdagen överlämnades det till representanter för Katolska kyrkan.

Under ett studiebesök hos Volvo hittades ett krucifix från Katolska kyrkans tid i Södra hallen. Under torsdagen överlämnades det till sina rättsmäktiga ägare i Volvos ljushall.

Det är två historier som vävs samman till en, när Volvo Cars i Olofström överlämnar ett träkrucifix till Katolska kyrkan. Ett helt naturligt möte, för den som kan sin historia. Den som inte kan den har möjlighet att komma ikapp på lördag, då Sverige Berättars pjäs "Baka kom på söndag och började jobba på måndag" sätts upp i Folkets Hus i Olofström.

Pjäsen beskriver den arbetskraftsinvandring som skedde till Sverige under 60-talet.

- Ramberättelsen är ett bröllop i Kroatien, där publiken utgör gästerna, avslöjar Kerstin Gustafsson från Sverige Berättar.

Men vad har det att göra med ett krucifix som dessutom finns hos Volvo i Olofström?

- Svensk industri rekryterade arbetskraft från flyktingläger, säger Kerstin Gustafsson. En stor andel var från Kroatien, vid tidpunkten då landet slogs för sin självständighet.

Flertalet av dessa flyktingar fick en nystart i Olofström, och arbete hos Svenska Stålpressningsbolaget på orten.

– Här upprättades en katolsk kyrka i Södra hallen, fortsätter Kenneth Göransson på Volvo Cars. När kyrkan sedan flyttade till nordväst om Bruket blev krucifixet kvar här i ett skyddsrum.

Under Sverige Berättars arbete med att samla underlag till pjäsen fick de kontakt med Tomislav Lendic, vars far kom från Kroatien och började jobba på Volvos fabrik i Olofström.

– Det var mässa varje söndag i Södra hallen, berättar han. När jag visade runt Kerstin Gustafsson så gick vi in i rummet. För mig var som att färdas 30 år tillbaka i tiden. Och i ett utrymme hittade vi krucifixet.

Tomislav Lendics far rekryterades direkt från ett flyktingläger i Italien. Något som var typiskt för tidpunkten.

- För min egen del blir detta ett vackert avslut, menar Tomislav Lendic. Under min uppväxt var den kroatiska föreningen stark i Olofström, med många aktiviteter.

Men de flesta av arbetarnas barn valde i vuxen ålder att flytta från Olofström. Med dem försvann också föreningens styrka och engagemang.

- Hela den här tiden, med gudstjänster i Södra hallen och föreningslivet i Olofström har ju format mig till den jag är, beskriver Tomislav Lendic.

- Här finns många livsöden som är viktiga att berätta, fortsätter Kerstin Gustafsson. Många barnbarn till de som invandrade hit har ingen aning om vad resan innebar och vad deras far- och morföräldrar tvingades ge upp i hemlandet.

En historia som är lika aktuell i dag som under 60-talet.

Krucifixet i sig är ett verk av konstnären Stig Carlsson och är daterat 1962.

Den katolska kyrkans kyrkoherde Wojciech Waligórski tog emot krucifixet med stor vördnad.

- Kruxificet uttrycker vår tro, säger han. Korsets material symboliserar också historian där trä från jordbruket har kombinerats med mässing som markerar industrin.

Nu flyttas kruxificet till Katolska kyrkans undervisningslokal i Karlskrona.

- Katolska kyrkan har ju köpt musikhuset på Södra Kungsgatan på Trossö, säger Wojciech Waligórski. Där är tanken att krucifixet slutligen ska installeras.

Fakta

Katolska kyrkan

Katolska kyrkan beräknas i dag ha 116 000 medlemmar över hela landet. De har funnits representerade i Olofström sedan början av 1960-talet, där en lokal i Södra hallen förvandlades till kyrka. Vid sidan av krucifixet skapade konstnären Stig Carlsson också fyra fönsterutsmyckningar till den lokalen.

Stig Carlsson föddes 1932 och gick bort 2008. Efter sina studier vid Konstfackskolan i Stockholm blev han känd för sina många offentliga konstverk.

Visa mer...