Frivillig insats ger snabbare utryckning

kyrhult Artikeln publicerades
Mattias Thulemark, Danny Holgersson och Glenn Ernström är redo för ett nytt uppdrag med brandvärnet i Kyrkhult. De trivs med att få göra en insats för samhället som brandmän. Snabbhet och lokalkännedom är två saker som gör styrkan väldigt effektiv. Att den är billig i drift är ytterligare ett plus.
Foto:Jonas Gustafsson
Mattias Thulemark, Danny Holgersson och Glenn Ernström är redo för ett nytt uppdrag med brandvärnet i Kyrkhult. De trivs med att få göra en insats för samhället som brandmän. Snabbhet och lokalkännedom är två saker som gör styrkan väldigt effektiv. Att den är billig i drift är ytterligare ett plus.

De är tio personer som gör lite av en hjälteinsats för bygden.

Utan deras frivilliga arbete hade Kyrkhult inte haft något brandvärn.

Deras lokalkännedom och snabbhet är en styrka.

Snön gnistrar lite i mörkret och temperaturen ligger kring nollan. I olika delar av länet har det varit mycket halkolyckor, fast just denna onsdag har brandvärnet i Kyrkhult haft det lugnt.

Brandvärnet är speciellt så till vida att ingen av de tio frivilliga har jour. Vid ett larm ger sig de som kan av till stationen. Det är maximalt fem personer som åker i väg i den enda brandbilen.

– Det har hänt att jag kört i väg själv, säger Peter Holgersson.

  Han har drygt 20 års tjänstgöring i brandvärnet. Peter har en hållpunkt för starten.

  – Det var strax innan min son, föddes, säger han.

  Numera tjänstgör även sonen, Danny Holgersson, i frivilligstyrkan. Han är en av de sex brandmän som samlats för en pratstund med BLT på stationen. Melker Svensson är den verkliga veteranen med sina 33 år i brandvärnet. Det var hans tidigare chef på bensinmacken på orten som fick med honom.

  – En dag sade han att du ska med på en övning, säger Melker.

  Det visade sig att det var en brandövning. Sedan var han fast.

  Förr, när brandstationen låg i byn och en tyfon ljöd vid varje larm, blev det stor uppståndelse i byn. Ungdomar på mopeder följde efter den utryckande brandbilen.

  För Melker och de andra handlar tjänstgöringen om att ställa och göra en insats, som är mycket betydelsefull, för samhället. Vid en brand eller olycka är varje minut dyrbar och brandvärnet har lokalkännedom och kan snabbt komma i väg i väntan på nästa styrka.

  De får bara ersättning vid varje utryckning, vilket gör dem väldigt billiga i drift.

  – Det finns inga pengar att tjäna på det här, säger han.

  Även hans son, Mattias Thulemark, har valt att gå med för att göra en frivillig insats. Han uppskattar att få vara med och har hunnit med åtta års tjänstgöring vid det här laget.

  Håkan Alriksson är ytterligare ett exempel på att brandvärnssysslan går i arv. Hans pappa var med förr och själv har han varit med så länge att han gjort sig förtjänt av en guldklocka.

  Männen i brandvärnet har mycket blandad erfarenhet i det civila, vilket ger dem en fördel vid utryckningar. Tidigare var halva styrkan dessutom utbildade brandmän på Volvo och det gav dem en hög kompetens.

  För sin egen del är männen inte intresserade av höga ersättningar för att ställa upp. Men ett litet önskemål kommer fram under kvällssnacket: Mer övningstid utöver de tolv timmar per år de har inlagt i sina scheman. Kanske något som förbundsdirektionen kan gå till mötes för att uppmuntra den insats de gör som brandmän.

  fakta

  Två årtal

  1900

  Kyrkhults kyrka räddades undan en brand när människor hällde spannar med vatten över elden.

  1907

  Sju år senare grundades den brandstyrka, som blev en föregångare till dagens brandvärn.

  Visa mer...