Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Efter massdådet i Mali – fransk soldat dödad

Nära 50 maliska soldater har dödats i en attack mot en militärpostering i det afrikanska landets nordöstra del. Dagen efter dådet – som beskrivs som en terrorattack – dödades en fransk soldat när det pansarfordon han färdades i körde på en vägbomb.
Mali • Publicerad 2 november 2019
Maliska soldater i Gao. Arkivbild, personerna på bilden har inte direkt med texten att göra.
Maliska soldater i Gao. Arkivbild, personerna på bilden har inte direkt med texten att göra.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Attacken mot militärposteringen ar en av de dödligaste attackerna i regionen den senaste tiden och den är ett bakslag för Frankrike och den afrikanska antiterroriststyrkan G5 Sahel.

På lördagen var dödsiffran uppe i 49 döda soldater. Attacken ägde rum i Ménaka, nära gränsen till Niger. Malis regering fördömer "terroristattacken" som kommer bara en månad efter att närmare 40 soldater dödats i en jihadistattack nära gränsen till Burkina Faso.

Fransk antiterrorstyrka

Annons

"Förstärkningar har skickats ut för att säkra området och hitta dem som utfört attacken", heter det i ett uttalande.

Ingen grupp har tagit på sig attacken, men den kommer som ett bakslag för "G5 Sahel", ett initiativ där fem länder i regionen skapat en gemensam antiterroriststyrka med 5 000 soldater, och för Frankrike som har en egen antiterroriststyrka i regionen.

Det var i samma område som fredagens attack ägde rum som en fransk soldat miste livet dagen därpå när fordonet han färdades i körde på en hemmagjord vägbomb.

Spritt sig till grannländerna

Militanta jihadister med anknytning till al-Qaida tog kontroll över norra Mali 2012 efter det att landets armé misslyckats med att slå tillbaka rebellerna. En franskledd militärinsats lyckades ett år senare trycka tillbaka rebellerna. Men de militanta jihadisterna har omgrupperat och utvidgat sina attacker till centrala och södra Mali.

Våldet har också spritt sig till grannländerna Burkina Faso och Niger. I Burkina Faso har över en halv miljon människor drivits på flykt.

Sverige har ett underrättelseförband med över 300 personer på plats i Mali, som en del av FN-insatsen Minusma. Förbandet har sin bas vid staden Timbuktu, mer än 50 mil västerut från anläggningen i Ménaka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons