Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Största energistöten skådad från ISS

En atomexplosion med lika mycket energi på 20 sekunder som vår sol strålar ut under tio dygn. Det skådespelet har teleskopet Nicer på Internationella rymdstationen (ISS) sett vid en avlägsen stjärna, .
Rymden • Publicerad 16 november 2019
Nasas illustration av hur energistöten, ett fenomen som på engelska kallas type 1 x-ray burst, ser ut.
Nasas illustration av hur energistöten, ett fenomen som på engelska kallas type 1 x-ray burst, ser ut.Foto: Nasa/Goddard Space Flight Center/TT

Energistöten är den största i sitt slag som Nicer – ett specialteleskop som uttyds Neutron star Interior Composition Explorer – har noterat.

– Det är som en vätebomb som har exploderat långt ut i rymden. En väldigt, väldigt stor atombomb, säger Gaurava Kumar Jaisawal vid danska DTU Space, till DR.

Annons

Här på jorden behöver vi dock inte huka oss. Energin briserade runt pulsaren J1808, 11 000 ljusår bort.

Stor som Stockholm

En pulsar är en kollapsad stjärna, i det här fallet inte mycket större än Stockholms innerstad, men med större massa än vår sol. Denna pulsar ingår i ett så kallar binärt stjärnsystem, tillsammans med en brun dvärg som hela tiden "matar" pulsaren med väte.

Genom fusion förvandlas vätet till helium. Och när heliummängderna blivit tillräckligt stora utlöses en jättelik energistöt som på engelska kallas "type 1 x-ray burst".

Den stöt som nu fångats upp av Nicer är unik på flera sätt, vilket ger forskarna nya möjligheter att studera fenomenet.

– Den här explosionen var extrem, säger Peter Bult, huvudförfattare till en studie om energiutlösningen som publicerats i The Astrophysical Journal Letters , enligt Nasa.

Två steg

Bland annat förbryllas experterna av att explosionen skedde i två steg.

– Först ett starkt ljus, därefter ett mindre starkt ljus, säger medförfattaren Gaurava Kumar Jaisawal till DR.

– Det första ljuset kan vi förklara bra. Men nu försöker vi förstå det andra.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons