KD: Inte lönt med budgetreservation med M

Politik Artikeln publicerades
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: Thommy Tengborg / TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna anser det inte mödan värt att försöka få till en gemensam budgetreservation med Moderaterna i år. Inte ens för att visa att det är möjligt.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger till TT att det visst kunde finnas ett värde att visa att det finns ett oppositionsalternativ som kan skriva en budget ihop även i år, och följa upp den reservation av M och KD som vann majoritet i riksdagen förra året med stöd av Sverigedemokraterna.

– Absolut, det skulle det kunna finnas. Men jag tror att människor ändå vill kunna se att det finns någon chans att den ska kunna gå igenom. Vi ser inga tendenser överhuvudtaget från Centerpartiet och Liberalerna att de skulle kunna tänka sig att stötta ett alternativ. Då är det svårt att få till, då är det inte meningsfullt att göra det, säger Busch Thor.

Skillnaden gentemot förra året är att när riksdagen klubbade igenom M/KD-reservationen så fanns det ännu ingen uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet och de nuvarande samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Nu har regeringen garanterat stöd från C och L för budgeten och då står sig ett alternativt förslag från M och KD, med stöd av Sverigedemokraterna, slätt.

Busch Thor ser inte minsta "strimma av hopp" om att C och L, eller ett av dem, skulle börja vackla i sitt stöd för regeringen.

 

.