Första kvalförlusten på tio år för England

Planen var att kvittera ut en EM-biljett borta mot Tjeckien.
Så blev det inte.
I stället förlorade England en kvalmatch till ett mästerskap för första gången på hela tio år via 1–2 mot Tjeckien.
Fotboll • Publicerad 11 oktober 2019
Tjeckiskt segerjubel efter vinsten mot England i EM-kvalet.
Tjeckiskt segerjubel efter vinsten mot England i EM-kvalet.Foto: Petr David Josek/AP/TT

En mäktig svit har nått sitt slut i Tjeckiens huvudstad Prag. Hemmalaget stod för en rejäl skräll mot England efter att ha vänt underläge till seger med 2–1.

Seger för engelsmännen hade inneburit en säkrad plats till nästa sommars fotbolls-EM, och allt gick enligt plan när kaptenen Harry Kane stegade fram och tryckte in ledningsmålet på straff redan efter fem minuters spel.

Men sedan var det roliga över för gästerna.

Avgörande i 85:e

Tjeckien kvitterade bara fyra minuter senare när Jakub Brabec fått hål på målvakten Jordan Pickford efter en hörna. Matchen såg sedan ut att sluta oavgjort – men då, i den 85:e minuten, kom avgörandet.

Inbytte anfallaren Zdenek Ondrasek tryckte in 2–1-målet och ordnade därmed revansch för tjeckerna som föll med hela 0–5 när lagen möttes i vårens kvalmöte på Wembley i London.

För England var det första förlusten i kvalsammanhang på hela 44 matcher och den första sedan laget föll med 0–1 i VM-kvalet mot Ukraina 2009. Om inget oförutsett inträffar så lär "The Three Lions", som landslaget kallas, ta en direktplats till EM, förlusten till trots.

Island föll

England leder gruppen alltjämt på målskillnad före just Tjeckien och har, med tre matcher kvar att spela, fyra poäng till godo ned till trean Kosovo.

Värre är läget för Islands svenske förbundskapten Erik Hamrén.

Hemma mot Frankrike blev det förlust med 0–1 efter att Olivier Giroud gjort matchens enda mål på straff för världsmästarna. Detta gör att Frankrike och Turkiet, som samtidigt besegrade Albanien med 1–0, båda har 18 poäng i gruppen – sex före Island med tre matcher kvar att spela.