Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så mycket kostar sjukskrivningar i Blekinge

Blekinge går mot strömmen när det gäller samhällskostnad för sjukskrivningar. När kostnaden för sjukskrivningar ökar i landet är Blekinge ett av få län där den minskar. Trots det kostade sjukskrivningar längre än 14 dagar 270 miljoner kronor i förlorat arbete.
Blekinge • Publicerad 26 november 2019
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Pensionsbolaget Skandia har kommit ut med sin årliga rapport om samhällskostnaden för sjukskrivningar. Den visar att i majoriteten av länen har har kostnaden ökat under föregående, men inte i Blekinge. Där har den istället minskat med 34 miljoner kronor. 2018 kostade sjukskrivningar samhället 270 miljoner kronor.

Störst minskning kan man se i Sölvesborg som har gått från 38,7 miljoner i kostnader till 29,8 miljoner på ett år.

KÄLLA: ”Samhällsförlusten av sjukskrivningar: 64 miljarder kronor”
KÄLLA: ”Samhällsförlusten av sjukskrivningar: 64 miljarder kronor”
Annons

Samtidigt ökar sjukskrivningar när det gäller psykisk ohälsa. 2010 var andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa 33 procent, 2018 var nästan hälften av alla sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa i Blekinge.

– Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras. Vi ser också att det behövs fler hälsovägledare som kan se till att individer inte hamnar mellan stolarna, säger Kristina Hagström, Skandias Hälsostrateg i ett pressmeddelande.

FAKTARUTA

Kostnaden för sjukskrivningar i Blekinge

Karlshamn 62,3 miljoner

Karlskrona 107,6 miljoner

Olofström 25,6 miljoner

Ronneby 44,2 miljoner

Sölvesborg 29,8 miljoner

FAKTARUTA

Så räknade man ut kostnaden

Rapportens samhällsekonomiska beräkningar utgår från de sjukskrivningsdagar då sjukpenning och rehabiliteringspenning betalas ut, det vill säga sjukskrivningsperioder längre än 14 dagar som berättigar till dessa ersättningar.

Kostnaderna för de första 14 sjukdagarna som betalas av arbetsgivaren är inte inräknade. Beräkningarna begränsas till att uppskatta värdet av inbetalade skatter som går förlorat då arbete inte utförs under dessa sjukdagar. De inkluderar inte själva kostnaderna för vård eller utbetalningarna av sjuk- och rehabiliteringspenning.

Uträkningen för samhällsförlusten av sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa baseras på antagandet att psykisk ohälsa står för lika stor andel av samhällsförlusten med sjukskrivningar som andelen av Försäkringskassans registrerade sjukskrivningsepisoder.

KÄLLA: Skandia

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons