Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så dyra blir dina billiga kinapaket

Ekonomi • Publicerad 16 februari 2018

Med en avgift på 75 kronor plus moms på alla varor skulle köpfesten av kinesiska produkter för struntsummor vara över. Men lösningen ser ut att bli ett slag i luften när varorna i stället importeras via andra EU-länder, där moms inte tas ut.

– Vi har hört rykten om att det förbereds, säger Thomas Backteman vid Postnord.

Annons

Privatimporten från Asien har växt explosionsartat. Av de cirka 150 000 paket som varje dygn strömmar in till Sverige kommer 120 000 av dem från Kina.

Att samtliga produkter alltid varit momsbelagda har få vetat om och därför inte betalat in till staten. Sammanlagt rör det sig om stora belopp vilket gjort att finansminister Magdalena Andersson krävt att Tullverket ska agera, som i sin tur pekat på statliga Postnord som part för att få in momsen.

Lösningen blir nu att Postnord från 1 mars ser till att ta in momsen på 25 procent på varor som beställts hem från länder utanför EU:s tullunion. För det tar Postnord en administrativ kostnad på 75 kronor för beställningar med ett varuvärde under 1 500 kronor som beställaren får betala.

Men förändringarna riskerar att bli ett slag i luften. På många näthandelsbolag som säljer produkter från Kina erbjuds nu en import via ett europeiskt land som exempelvis Frankrike där produkter med ett varuvärde under 22 euro fortfarande är momsbefriat. Produkten skickas sedan vidare till Sverige där den sänds direkt hem till beställaren, utan avgiften på 75 kronor.

– Det innebär det att man kan importera in det i Europa utan att betala moms och sedan betala den inomeuropeiska frakten från England, Frankrike eller Spanien till Sverige. Det är inte orimligt att det kommer att ske, säger Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord.

Enligt honom kan detta leda till att en "inte obetydlig volym" kommer att skickas in till Sverige via andra europeiska länder. Hur mycket är dock i nuläget svårt att avgöra.

– De är införtullade innanför EU:s inre gräns. Vi kommer bara att hantera dem som en inomeuropeisk försändelse och direkt skicka in dem till mottagaren.

Postnord står nu i en situation där de primärt kommer att hantera mängder av paket som inte kommer att hämtas ut. Detta då beställarna inte längre vill ha sina varor efter att moms och avgift lagts på. Personer som väljer att låta paketen bli liggandes riskerar ingen avgift när Postnord till slut tvingas återsända varan.

Backteman uppskattar att en "inte obetydlig mängd" paket kommer att hamna i varulager. Samtidigt kan volymerna snabbt förändras om privatpersoner i stället får sina försändelser på mellanvägar via andra europeiska länder.

– Vi har tagit höjd och skapat ett system som är väldigt flexibelt att skala upp och ner beroende på hur stora volymer som kommer in för förtullning och inmomsning i Sverige.

Tina Remius Strömberg/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons