Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Politiker åtalad för våldtäkt lämnar partiet

Den politiker som i onsdags åtalades för våldtäkt och misshandel har nu valt att lämna partiet.
– Jag pausar tillfälligt medan rättsprocessen pågår, säger han till BLT.
Publicerad 6 september 2019

Beskedet att lokalpolitikern lämnar gick ut som ett pressmeddelande enbart till SVT Nyheter Blekinge som också var först med att rapportera om beslutet.

Mannen är misstänkt för att ha våldtagit och misshandlat en kvinna i anslutning till sitt hem i Blekinge.

Annons

Redan när åtalet kom uttalade sig partiets distriktsordförande i BLT om att ”det var otänkbart att en person som åtalas för ett så grovt brott som våldtäkt kan vara med i partiet”.

När BLT har sökt företrädare för den lokala partistyrelsen har vi fått besked om att ingen längre vill uttala sig.

Men på torsdag kväll valde distriktsordförande att skicka ett pressmeddelande till SVT Blekinge.

Varför tog ni beslut om att endast meddela er till SVT och inte samtliga medier i Blekinge?

– Vi valde att göra så bara. Det var ett internt beslut, säger partiets gruppledare när BLT till slut lyckats få kontakt under fredag förmiddag.

Vad innebär det beslut ni tog?

– Det är som SVT skriver. Politikern har lämnat partiet. Det gjorde han i onsdags kväll, säger partiets gruppledare som inte vill kommentera detta ytterligare.

I ett citat från SVT Blekinge säger distriktsordförande att ”En person som innehar uppdrag kan inte företräda oss under tiden en sådan här rättsprocess pågår. Personen har nu valt att lämna partiet”.

Den våldtäktsåtalade politikern berättar för BLT att Riksorganisationen för partiet varit i kontakt med honom sedan åtalet blev känt för partiet på distriktsnivå.

– Vi har gemensamt resonerat om vilka regler som gäller inom vårt parti. Och det är inget konstigt med det. När en medlem åtalas för ett brott ska denne lämna partiet tills saken har prövats i domstol, säger den åtalade politikern.

Annons

Han berättar också att han på ett sätt är nöjd med att domstolen kommer att pröva hans mål, även om det känns jobbigt att vara föremål för ett åtal om våldtäkt och misshandel.

– Jag förstår ju att domstolen måste ta upp det här. Rättsväsendet har ju fått kritik för att de tar upp för få mål av den här typen, säger han.

Menar du, att du tror att det är anledningen. Du tror inte det kan ha att göra med innehållet i de gärningar du är anklagat för?

– Nej. Det vet ju alla att det finns en diskussion om att domstolarna tar upp för få mål av den här typen, säger han.

Lokalpolitikern menar också att han inte har ”lämnat” partiet för gott.

– Jag ser det mer som att jag pausar ett tag. Jag räknar inte med att bli dömd och tänker komma tillbaka, säger han

Simone HansenSkicka e-post
Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons