Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge: Nya riktlinjer för gäddfiske

Tillsammans med sportfiskare i Karlskrona har länsstyrelsen tagit fram riktlinjer för tävlingsfiske. Riktlinjerna är unika i sitt slag och ska hjälpa till med upprätthålla ett välmående gäddbestånd. Specifika platser ska undvikas helt när det gäller tävlingsfiske.
Blekinge • Publicerad 27 augusti 2019
Enligt dokumentet som tagits fram med riktlinjerna utsätta gäddan idag för ett hög sportfisketryck.
Enligt dokumentet som tagits fram med riktlinjerna utsätta gäddan idag för ett hög sportfisketryck.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya riktlinjer har tagits fram för tävlingsfiske av gädda. Riktlinjerna är framtagna genom ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Sportfiskarna Blekinge, Karlskrona Fishing och lika tävlingsarrangörer för sportfiske. De nya reglerna ska förbättra förutsättningarna för ett välmående gäddbestånd.

– Det här är ju inga regler och det är inte lagstadgat, utan det är något som vi har kommit överens om tillsammans med sportfiskarna och Karlskrona Fishing, säger Martin Stålhammar, fiskekonsulent på Länsstyrelsen Blekinge.

Annons

Det var Karlskrona Fishing som själva insåg att de behövde göra något för gäddbeståndet i Blekinge. Bland annat har man kommit fram till specifika platser där man inte tävlingsfiskar. Följer man de nya riktlinjerna i sin tävling får man använda sig av logotypen ”Pike guidlines Blekinge”.

– Vi vill genom denna åtgärd visa att ”vi drar vårt strå till stacken” för att nå ett hållbart tävlingsfiske. Det gör vi genom att tillse att såväl små som stora tävlingsarrangörer inspirerar andra tävlingsarrangörer att verka för lokal fiskevård och ett så litet avtryck som möjligt, säger David Berg, Sportfiskarna Blekinge, i ett pressmeddelande.

Förutom att man ska undvika de specifika fredningsområdena ska tävlingarna även helt köra ”catch & release”, alltså att fisken ska släppas efter den fångats. Man får inte ha fler än 100 startande båtar per dag och man ska ha som mål att minst 50 procent av intäkterna ska gå till lokal fiskevård.

– Vi har aldrig haft sådana här riktlinjer tidigare, ett sånt här samarbete är vi nog först i Sverige med. Det är kul att vi slipper lagstadga något och istället bara kan samarbete, det känns jättekul, säger Martin Stålhammar.

Fakta

Krav för sportfiske

Krav

1. Skydda specifika fredningsområden.

2. Arrangören måste tillhandahålla tydliga kartor över aktuella fredningsområden och tydlig information över övriga fredningsområden för fiske.

3. Fångstrapportering till länsstyrelsen.

4. Allt tävlingsfiske ska bedrivas som 100 procent Catch & Release.

Fakta

Rekommendationer för sportfiske

1. Ingen tävling bör ha mer än 100 startande båtar per dag.

2. Att ha ett mål att att minst 50 procent av intäkterna går till lokal fiskeskevård.

3. Minimimått 80 cm.

4. Provfiske (rekognosering) borde ej bedrivas en vecka eller senare innan tävlingstillfället. Om tävlingen godkänner provfiske, tänk på att syftet är att skapa sig bra förutsättningar för att leverera under tävlingsdagen. Hittar ni ett område med mycket gädda dagarna innan tävling så kan det vara smart att ”spara” detta område till själva tävlingsdagen.

5. Använd mätbräda som är designad för att vara så skonsam som möjligt för gäddan.

6. Tävlande ska tänka på att använda:

• Tång/peang för att lättare lossa krokar.

• Grov tång för att klippa av krokar som sitter illa.

• Stor håv, alternativt gäddsäck som tillåter förvaring av fisk i vattnet medan man förbereder fotografering.

• Hullinglösa krokar.

• Skonsamt underlag, avkrokningsmatta för fiskhantering

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons