Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marinen samlar sig för framtidens försvar

Marinen har fått upp ångan, satsar för fullt och räknar med att fylla alla sina vakanser. En gråzonsproblematik mellan krig och fred står samtidigt på agendan när 1 600 sjömilitärer och andra är församlade i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 23 januari 2018
Marintaktiska chefen Anders Olovsson, Sjöstridsskolan chef Magnus Jönsson och marinchefen Jens Nykvist var på plats i Karlskrona.
Marintaktiska chefen Anders Olovsson, Sjöstridsskolan chef Magnus Jönsson och marinchefen Jens Nykvist var på plats i Karlskrona.Foto: Staffan Lindbom

– Det är ett bra tillfälle att samla alla från utbildningsplatser, fartygen och utifrån terrängen för den senaste informationen, tyckte marinchefen konteramiral Jens Nykvist.

Inte minst med tanke på Sveriges beroende av import (och export) och alla de 2 500 - 3 000 fartyg som konstant rör sig ute på Östersjön betonade han vikten av marinens närvaro.

Annons

– Vi ska kunna följa vad som händer därute och utgöra en tröskeleffekt som gör att en motståndare tänker sig för två gånger. Och det ska göras med kvalificerade resurser som vi också har, menade han.

Men han stack inte under stol med att frågan om nya ytstridsfartyg är högaktuell.

– Den håller inte på att rinna ut i sanden, men det finns behov av snabba beslut. De uppgifter som är satta av politikerna löser vi, sa han.

Anders Olovsson, marintaktisk chef, ville samtidigt trycka på Marinens förmåga att snabbt gå över från ett läge till ett annat.

– Vi är duktiga att med samma metoder och samma personal, möjligtvis några fler, omedelbart växla över från övning till insats.

Hittar ni personal och får marinen behålla den?

– Vi har inga problem med rekryteringen. Visst finns det ett flöde, men inga jättestora avhopp, menade Magnus Jönsson, chef på Sjöstridsskolan som stod bakom Marinstridsdagarna årgång 2018.

– Vi har ju sagt att vi inte just nu har behov av pliktpersonal. Men i januari har vi tagit in ett 40-tal till amfibieregementet. Hur det kommer att se ut i framtiden är svårt att säga, tillade Jens Nykvist.

Skyddsvakter kretsade hela tiden utanför och inne i byggnaden.
Skyddsvakter kretsade hela tiden utanför och inne i byggnaden.Foto: Staffan Lindbom

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons