Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kustbevakningen dras in i misstänkt muthärva

En anställd på Kustbevakningen i Karlskrona anmäls till myndighetens personalansvarsnämnd misstänkt för mutbrott och bedrägeri. Bakgrunden är att mannen 2014 tog emot en gåva i form av en spelkonsol från ett omskrivet it-utbildningsföretag.
BLEKINGE • Publicerad 21 juni 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi fick informationen från polisen som upptäckt detta i den förundersökning som pågår kring andra myndigheter, säger Kustbevakningens it-direktör Patrick Borén till Nyhetsbyrån Siren.

Den anmälde medarbetaren ska ha tagit med sig konsolen – som fakturerades myndigheten – från kursen utan att informera sina chefer. Chefen som attesterade fakturan hade inga skäl att fatta misstankar om några oegentligheter, enligt anmälan i fallet. Ett utredningssamtal har hållits med medarbetaren som inte frivilligt erbjudit sig att ersätta arbetsgivaren för kostnaderna. Inga fler anställda är berörda, uppger Patrick Borén för Siren.

Annons

Flera andra myndigheter har under det senaste året anmält tiotals anställda för misstänkt mutbrott, kopplat till gåvor som de fått under kurser med utbildningsföretaget. Nyhetsbyrån Siren har bland annat rapporterat om liknande utredningar på Transportstyrelsen och Försäkringskassan. Riksgälden var en av de första myndigheter som berördes. En åklagare på Riksenheten för korruption lade ned den förundersökningen i höstas.

Företaget har hela tiden nekat till att det skulle handla om mutor, men har samtidigt uppgett att man haft en dialog med olika myndigheter om framtida rutiner.

Kustbevakningens personalansvarsnämnd kommer att behandla det nu aktuella fallet under ett sammanträde på måndag den 25 juni, enligt Patrick Borén.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons