Nyheter

Influensasäsongen är här - Region Blekinge i topp med vaccinering

Blekinge Artikeln publicerades

Region Blekinge erbjuder från och med 19 november vaccination mot influensa. För personer som fyllt 65 år eller är gravida är vaccinationen gratis. Förra året var Region Blekinge i topp 5 när det gäller andel över 65 som vaccinerat sig.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det är den tiden på året igen, influensan är här. För många är influensa inte mer av ett problem än att man tvingas stanna hemma från jobbet. För andra kan det dock innebära allvarliga konsekvenser. Är du över 65 år, har någon kronisk sjukdom eller är gravid är det en bra idé att vaccinera dig mot influensan.

– Dessa personer kan drabbas extra hårt av influensan och bör därför se till att vaccinera sig, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Den 19 november börjar vårdcentralerna vaccinera mot influensa. 2018 vaccinerades 60 procent av de i Blekinge är 65 år eller äldre. Region Blekinge hamnar därför bland de fem bästa regionerna i landet.

– Det är glädjande att alltfler äldre tar tillvara på möjligheten att vaccinera sig kostnadsfritt på sin vårdcentral eftersom de som grupp är särskilt utsatta. Gravida är kanske lite mer tveksamma till att ta läkemedel överhuvudtaget. Därför är det viktigt att de får reda på att vaccinet är ofarligt och att man skyddar inte bara sig själv utan även det nyfödda barnet, säger Bengt Wittesjö.

Vaccination mot influensa är gratis för alla som har fyllt 65 år eller är gravida. För övriga kostar 340 kronor att vaccinera sig. Även personal på Region Blekinge erbjuds gratis vaccination för att minska risken att patienter smittas.

FAKTARUTA

Då rekommenderas det att du vaccinerar dig

• Du är 65 år eller äldre.

• Du är gravid.

• Du har en hjärtsjukdom.

• Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.

• Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.

• Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.

• Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.

• Du är mycket kraftigt överviktig.

• Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

• Du har flerfunktionshinder.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.