Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Blekinge

Polisen rapporterar om en lugn natt i Blekinge där stormen Urd inte har orsakat stora skador.

Skåne

Runt 3000 hushåll är utan el i Skåne till följd av stormen Urd. Enligt Sirpa Franzén vid Eon:s pressjour vet de ännu inte när deras kunder får tillbaka strömmen.

– Vi har ingen personal i fält så det är svårt att göra en uppskattning när problemet är åtgärdat. Vi får vänta fram emot sjutiden för att kunna ge en bättre bedömning, säger Sirpa Franzén.

Strax innan klockan sex på tisdagsmorgonen stängdes Väg 9 av i båda riktingarna i höjd med Baskemölla. Enligt räddningstjänsten är det nedrivna elstolpar som är orsaken. Trafikverket uppmanar trafikanter att, om möjligt, välja en annan väg.

Sverige

En person omkom när en personbil och en buss frontalkrockade på Bergsvägen i Linköping vid åttatiden på kvällen.

Den omkomne konstaterades avliden på olycksplatsen, enligt en bulletin från Universitetssjukhuset i Linköping.

Busschauffören fick skador från fordonets glasruta och fördes till sjukhus. Ombord på bussen fanns även fem passagerare, men de klarade sig utan skador. (TT)

En tonåring sitter anhållen misstänkt för försök till dråp sedan han försökt döda sin mamma och sina syskon med kniv, rapporterar Norrbottens-kuriren.

Polis kallades till en bostad i Kalix vid midnatt på julaftonen och tvingades använda pepparsprej för att få den misstänkte under kontroll.

Tonåringen försökte även tända eld på bostaden och är misstänkt för försök till mordbrand, olaga hot, skadegörelse och brott mot vapenlagen, enligt SVT Norrbotten.

När han greps var han så berusad att han inte kunde höras. (TT)

Världen

Flygkraschen i Colombia i slutet av november, där 71 personer omkom, orsakades enligt preliminära uppgifter av att piloten inte hade tankat planet under resan och att han rapporterade problem med planet för sent. Det uppger colombianska myndigheter, rapporterar BBC.

Myndigheterna lägger skulden på piloten, flygbolaget och bolivianska tillsynsmyndigheter.

En inspelning har redan tidigare indikerat att planet fått slut på bränsle. (TT)

USA:s president Barack Obama säger att han hade vunnit en tredje mandatperiod om han hade kunnat kandidera till presidentposten. Detta trots landets näste president Donald Trumps framgångar i presidentvalet i november.

Obamas kommentar gjordes i podcasten "The Axe Files" från CNN och University of Chicago.

Presidenten, som har tre veckor kvar på posten, säger att han tror att amerikanerna fortfarande stödjer hans progressiva vision, trots att de har röstat på Trump som ses som hans politiska motsats.

– Jag är säker på den här visionen för att jag är säker på att om jag hade kandiderat igen och talat om den, så tror jag att jag kunde ha mobiliserat en majoritet av det amerikanska folket att sluta upp bakom den, säger han.

Men Trump tillbakavisar påståendet.

"President Obama säger att han tror att han skulle ha vunnit mot mig. Han borde säga så men jag säger GLÖM DET! – jobb flyttar, IS, Obama care, med mera", skriver han på Twitter.

Intervjun är en av många som Obama gör i sluttampen av sin presidentperiod.

– Jag är stolt över att ha försökt att uppträda och göra vad jag tror är rätt snarare än vad som är populärt. Jag säger alltid till folk att inte underskatta den offentliga förödmjukelsen av att förlora i politik, säger Obama under intervjun.

En amerikansk president kan endast sitta vid makten över två mandatperioder, totalt åtta år. (TT)