Nyheter

God morgon! Seriekrock i rymden

Nyheter Artikeln publicerades
Jens Olander
Jens Olander

Om jag ska fira månlandningen i helgen? Jovisst kan man alltid skåla åt en 50-åring. Men alla vi serieälskare har ju egentligen bättre koll än så på tingens ordning i kosmos.

Första hunden i rymden var ju inte Laika, utan Milou.

Vidare var ”Såja! Jag har gått några steg!” de riktiga premiärorden på månen.

Och Tintin, Haddock och Syldavien hann alltså dit långt före Armstrong, Aldrin och USA.

I tidernas bästa tecknade serie är ”Månen tur och retur”-sviten ett av de vassaste, mest spännande äventyren. Och fatta vad initierad och profetisk tecknaren var.

Hergé flaggade ju till exempel lååångt i förväg för tyngdlöshetens negativa påverkan på skelettet. Och att det faktiskt förekommer is – vatten! källa till liv! – på månen har inte Nasa & co fattat förrän rätt nyligen.

Så hör av er igen om typ fyra år – den 25 mars 2023. Då är det jubileum på riktigt. 70 jordsnurr.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.