Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera nya utbildningar till Blekinge

I dag fredag presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan sin storsatsning på utbildningar runt om i landet.
Blekinge får fem utbildningar, bland annat tandsköterska och ridlärare. Men Hyper Island fick inte de nya programmen som de hade sökt.
Blekinge • Publicerad 26 januari 2018

Myndigheten beviljar totalt 525 utbildningar runt om i landet. Det är den högsta beviljandegraden någonsin, 43 procent. Totalt beviljar de cirka 36 000 nya utbildningsplatser till yrkeshögskolan. Besluten är en del i den expansion som yrkeshögskolan nu genomgår.

Antalet årsplatser kommer öka med 45 procent till 2022, från cirka 30 000 till 44 000 årsplatser. Sett till antal studerande förväntas yrkeshögskolan växa från dagens 50 000 till 70 000 studerande.

Annons

De beviljade utbildningarna i Blekinge är tandsköterska på Hermods i Karlskrona, ridlärare och verktygstekniker i Olofström, trädgårdsmästare i Karlskrona och Digital media creative på Hyper Island i Karlskrona.

Hyper Island hade sökt två helt nya utbildningar i Karlskrona, utvecklare med kreativt fokus och digital marknadsförare, men de beviljades inte.

– Vi vet ännu inte varför vi inte fick specialistutbildningarna, men det brukar handla om att någon annan gör något liknande eller att man inte har tillräckligt med regionalt stöd. Vi tycker dock inte att vi hade så mycket konkurrens, men jag ska sätta mig och titta pågå igenom andra som beviljades, säger Petter Wärnsberg, utvecklare på Hyper Island.

Nu ska skolan titta på andra typer av utbildningsformer för att ändå kunna driva de två utbildningarna. Det kan handla om direktsponsring från företag eller någon typ av stipendium, helt enkelt andra alternativ av finansiering. För utbildningarna behövs i Blekinge enligt Petter Wärnsberg.

– Det vi hör från näringslivet är att de behöver de här kompetenserna, de skulle anställa i morgon om det var möjligt. Det finns stort stöd för utbildningarna vi sökte, men vi kanske måste bli bättre på att samarbeta med näringslivet.

Gör ni inte det redan?

– Både ja och nej. Vi behöver vara självkritiska kring vad vi själva gör även om vi har jättebra samarbete med några företag i länet. Men den feedback vi får är att vi är ganska osynliga. Vi är mer kända utanför Blekinge än här, säger Petter Wärnsberg.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons