Nyheter

Båda bröderna häktade för mord

Blekinge Artikeln publicerades
En man hittades ihjälskjuten i Marbäck utanför Halmstad i början av januari. Nu är två Blekingebor anhållna, misstänkta för mord.
Foto: Johan Nilsson/TT
En man hittades ihjälskjuten i Marbäck utanför Halmstad i början av januari. Nu är två Blekingebor anhållna, misstänkta för mord.

Tre män från Blekinge och Göteborg begärs i dag häktade misstänkta för ett mord utanför Halmstad i janu<ari tidigare i år. Mordet ska ha liknat en avrättning.

– Personerna är på sannolika skäl misstänkta för mord, säger biträdande åklagare Andreas Bergman.

Det var i början av året som en man i 30-årsåldern hittades ihjälskjuten i Marbäck utanför Halmstad. Enligt uppgifter till bland annat Aftonbladet ska skjutningen ha liknat en avrättning.

Två tonårspojkar från Blekinge och en 25-årig man från Göteborg misstänks för mordet. De två pojkarna anhölls i sin frånvaro på måndagen och greps i sin bostad i Blekinge tidigt på tisdagsmorgonen. Det var piketen från Malmö tillsammans med polis från Halmstad som hämtade männen. Lokal polis var inte inblandad i själva gripandet, men under de inledande förhören satt de två misstänkta på polisstationen i Karlskrona. Nu begärs alla tre männen häktade misstänkta för mord.

– Det är ett systematiskt förundersökningsarbete som pågått sedan personen påträffades som lett fram till att vi kunde gripa de här personerna. Polis från flera delar av landet var inblandade i gripandet, säger biträdande åklagare. Andreas Bergman till BLT.

Han är förtegen om fallet och vill inte säga något om eventuella relationer mellan männen från Blekinge och offret.

–I nuläget kan jag inte säga mer än att personerna är på sannolika skäl misstänkta vilket är den högre misstankegraden, säger Andreas Bergman.

Häktningsförhandlingarna hölls under fredagen bakom stängda dörrar.

De båda bröderna samt en 25-åringen från Göteborg blev samtliga häktade på sannolika skäl.

– Jag kan inte uttala mig mer än så om utredningen men samtliga tre förnekar brott, säger Andreas Bergman.

När den ene brodern från Blekinge tog emot beskedet satt han med kriminalvårdens gröna fleecetröja uppdragen över munnen och näsan.

Hans försvarsadvokat, Björn Hurtig, hade förberett honom på att bli häktad.

– I mordutredningar är det vanligast att häkta så att utredningen kan ske i lugn och ro. Om det här är sannolika skäl undrar jag var gränsen går för skäligen misstänkt eller mot rena spekulationer och gissningar, säger han.

– Det här tycker jag var ovanligt svag bevisning. Jag har redan skickat in ett överklagande och jag kommer att begära en muntlig förhandling i hovrätten, säger Björn Hurtig.

Hans klient förnekar alla anklagelser.

Det var alltså den 9 januari tidigare i år som en man i 30-årsåldern hittades död intill en skogsväg och han uppgavs ha skjutits ihjäl med flera skott. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om minst två skott i huvudet.

Mannen var i ett första skede okänd. Först ett par dagar senare kunde han identifieras - en man i 30-årsåldern icke hemmahörande i Halland. Han tros ha mördats på samma plats som kroppen senare hittades av en privatperson.

Claes Kennedy, som är försvarsadvokat för mannen från Göteborg berättar för Hallandsposten att åklagaren anser att ärendet är ”av så känslig natur” att man meddelat ett yppandeförbud.

– Det innebär att jag inte kan säga något över huvud taget om målet, säger han till Hallandsposten.

Samme Kennedy känner sedan tidigare till de två bröderna från Blekinge. Det var Kennedy som i januari 2017 skickade in en ansökan om ersättning för frihetsberövande. Detta efter att de två bröderna suttit häktade misstänkta för en grov våldtäkt mot en minderårig flicka i Göteborg 2015.