Nöje

Festivalens allra ljusaste mörker

Nöje Artikeln publicerades
Foto:Mattias Mattisson

Candlemass legendariska skiva Nightfall firar 30 år i år vilket firades på Rock Stage genom att de körde hela skivan rakt av.

Candlemass

Var & när: Rock Stage, Sweden Rock, Sölvesborg 10/6.

Det blev ett fint födelsedagskalas lett av sångaren Mats Levén som axlade originalsångaren Messiahs mantel med den äran. Ljudet var blytungt, högt och kristallklart. På en festival som i år lidit av ovanligt mycket ljudproblem stack Candlemass ut med en välbalanserad ljudbild, tyngden till trots. Basisten och bandgurun Leif Edling kunde tyvärr inte medverka men hans ersättare Per Wiberg gjorde ett bra jobb i hans ställe.

Låtarna då? Vi fick såklart Nightfallåtarna med den fina ”At the gallows end” och den monstermashiga ”Bewitched” i spetsen, men det hanns även med andra klassiker under bandets allokerade 75 minuter. Såväl ”Dark reflections” som ”Mirror, mirror” och ”Crystal ball” avverkades innan den ödesmättade ”Solitude” avslutade den solstänkta mörkerfesten.

Solen ja. Det hade ju varit lite roligare att se Candlemass i mörker, då hade nog elden, röken och den Ed Woodinspirerade kyrkogården i finaste papier maché kommit mer till sin rätt. Men bra musik funkar alltid, sol eller ej, och Candlemass lyckades säkert förvrida åtminstone några unga sinnen.