Nöje

Christian Hylse: ”Artisterna som bör förgylla Så mycket bättre 2018”

Nöje

”Star Wars” - nej tack. Jag kuppar. Och vinkar farväl till årets ”Så mycket bättre”-gäng i stället. Nästa år vill jag se följande gäng dricka skumpa och fälla tårar i stenhuset på Gotland.

Foto:
Matar 'Näääk' Samba.

5. Näääk

Matar 'Näääk' Samba är snubben med bäst flyt i Sverige. Näääk och sidekicken Nimo gästade Sabina Ddumba förra veckan och skräddad, sydd och trygg för mysig lördagskvällsunderhållning. Rågsvedsartisten har även rutin som - mycket lyckad - programledare för ”Lyckliga gatan” och går rakt igenom tvruta och iPhonedisplay.

Foto:
Frej Larsson.

4. Frej Larsson

Jag brukar tjata om turbokäften från Ronneby - Frej Larsson, men här snackar vi historier, sanna eller mixade med en rejäl näve mytomani - runt lunch- och middagsbord. Och galna upptåg bland raukar och gosiga får. Kanske är polaren Lars Lindqvist ett smartare och mer politiskt korrekt val, men jag vågar lova att Frej levererar.

Foto:
Seinabo Sey på Flamingoscenen under festivalen Way Out West i Göteborg .

3. Seinabo Sey

Fantastisk röst.

En hyllad, men ändå fortfarande lätt underskattad sångerska. Förtjänar ”Ett så mycket bättre”.

 

Foto:
Per Persson.

2. Per Persson

Jag ämnar tjata om Perssons Pack-skalden tills ni tappar ögon, öron, haka och hals. Det är ett löfte, inget hot. För denna poet och sångare från Alfta, Hälsingland är och förbli landets mest förbisedda artist. Snubben sitter på en låtskatt, vilket artister som Håkan Hellström, Plura, Lars Winnerbäck och inte minst Tomas Andersson Wij betonat så många gånger. Andersson Wijs ”Hälsingland” är inte bara en hyllning till landskapet utan också Per Persson, särskilt raderna ”Det är lördagskväll på byggdegårn och jag går fram till mikrofon och sjunger - du är inte ensam om att bära denna längtan”.

Foto:
Klara Söderberg och Johanna Söderberg i First Aid Kit.

1. First Aid Kit

Föga troligt att systrarna Söderberg har tid, men tänk om. First Aid Kit gör tolkningar som inga andra i detta land och har även en ganska stor skattkista med guldlåtar numera. Tanken på att få höra - uppleva! - Per Persson sjunga ”Fireworks”, duons senaste mästerliga singel, i hälsingeversion svindlar.

Bonus

Hylse hyllar

1 Olle Ljungström - ”Måla hela världen”

Fint postumt farväl från världens modigaste man.

2 ”Jordskott”

Få svenska serier lyckas knyta ihop den gastkramande säcken som ”Jordskott”. Och samtidigt öppna upp för en fortsättning.

3 ”Dark” (Netflix)

Tyskt, mörkt och tänkvärt. Bäst på Netflix just nu.

Visa mer...